Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Hibridne sorte
  • 14.08.2022. 09:00

Samir Kljunić svaki dan proda tonu lubenice u Sanskom Mostu

Već 12 godina se bave proizvodnjom lubenice, a u moru različitih sorti, izabrali su one najpogodnije za podneblje u kojem žive

Foto: Arhiva Samira Kljunića
  • 293
  • 129
  • 0

Lubenica je neizostavan dio ljetnog ugođaja i osvježenja. U Srednjoj Bosni sa nestrpljenjem čekaju onu hercegovačku, jer ju je ovdje teško proizvesti i dostići tu slatkoću i zrelost, čak i pored ekstremnih temperatura, kao što je slučaj ove godine. No, prijatno iznenađenje su lubenice iz Sanskog Mosta, bostani, kako ih ko zove, koje kvalitetom pariraju onima s juga. Sanjani imaju priliku kupiti domaće lubenice, svaki dan svježe ubrane, zahvaljujući jednom relativno mladom bračnom paru iz ovog grada.  

Samir Kljunić se zajedno sa suprugom Eminom, već 12 godina se bavi proizvodnjom lubenice. Od tada pa do danas je postepeno povećavao proizvodnju, pa trenutno je proizvodi na površini od 10 dunuma. Iako su i on i supruga zaposleni, nije im teško posvetiti se zemljoradnji, nakon posla i vikendima.  

Odabrali najbolje sorte

"U ovih 12 godina kako se intenzivno bavimo proizvodnjom lubenice, isprobali smo skoro sve sorte i odabrali smo nekoliko njih, koje su se pokazale najbolje za naše podneblje. To su hibridi Fantasy, Vasko Talisman i Nutlijus i za njih smo se odlučili da ih ubuduće proizvodimo", priča ovaj 32- godišnji Sanjanin za Agroklub. 

Najvažnije za ovu proizvodnju je navodnjavanje

Iako nema garantovanog otkupa, sa plasmanom nemaju problema, Kljunići lubenice prodaju na kućnom pragu. Najveći potrošači su svakako dijasporci, a trenutno su na godišnjim odmorima u rodnoj grudi. Samir im je zahvalan što biraju domaće proizvode. On ne misli seliti u inostranstvo, zadovoljan je životom koji živi u svojoj zemlji.  

"Ja sam zaposlen u jednoj lokalnoj firmi, a supruga je na porodiljskom odsustvu. Sijemo ranu i kasnu sortu lubenicu, a sa sadnjom na otvoreno krećemo krajem maja mjeseca. Najvažnije za ovu proizvodnju je svakako navodnjavanje i da ima puno sunca. Ove godine je lubenica stvarno kvalitetna, ukusna i sočna", ističe Samir.  

Obezbijeđene dovoljne količine vode

U ovoj sezoni se pored kvalitete bilježe i rekordne količine ubrane lubenice, što svakako možemo zahvaliti ekstremnim temperaturama, koje joj pogoduju. Svake godine beru frišak bostan i prodaju oko 1.000 kilograma dnevno, a berba traje oko 20 dana. Za vodu nemaju problema, jer je cijela njiva prekrivena sistemom za navodnjavanje "kap po kap", imaju vlastiti bunar, a pored njive protiče rijeka Sana, što je jedan od najvažnijih uslova za proizvodnju ove kulture.  

Pored navodnjavanja, neophodna je i kultivacija zemljišta, te da sve bude kvalitetno i pravovremeno određeno.  

U ovoj sezoni će dostići količinu od 30 tona

"Za gnojidbu koristimo organsko đubrivo, priprema počinje krajem februara sjetvom tj. pikiranjem lubenice u plastenik, a kasnije krajem maja se presađuje na otvoreno. U početku uvijek imamo problema zbog hladnoće i drugih vremenskih uslova, ali to rješavamo agrotehničkim sredstvima za zaštitu biljaka", dodaje naš sagovornik.

Kljunići su veoma zadovoljni ovom proizvodnjom i ne planiraju odustati od nje, prema njihovoj računici u ovoj sezoni će dostići količinu od 30 tona ove slatke i zdrave ljetne poslastice.  


Fotoprilog


Tagovi

Samir Kljunić Emina Kljunić Sanski Most Proizvodnja lubenice Bostan


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.