Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vezivanje malina
  • 02.07.2017. 08:00

Sami prave vezice koje traju nekoliko godina

Rašići su prvo napravili vezice koje su koristili na svom, ravnom terenu. A sad rade i na vezicama za brdovite terene.

Foto: Bigstock/swkunst
  • 2.929
  • 297
  • 0

Obitelj Muje Rašića iz Zvornika ima 1 hektar pod nasadom malina sorte vilanet. Kako se ne radi o maloj površini, nije jednostavno u rano proljeće povezati sve te grane, a da izdrže do kraja sezone.

Zato su Rašići odlučili sami sebi pomoći te počeli izrađivati vezice za vezanje malina napravljene od visokokvalitetne plastike polipropilena visoke žilavosti sa UV stabilizatorom.

Koriste ih par sezona

"Vezice smo počeli koristiti prije 3 godine što se pokazalo jako efikasno. Pokazale su se veoma učinkovite na ravnim terenima dok na nizbrdicama i nisu baš preporučljive", kaže Rašić istaknuvši kako se ove vezice mogu koristiti i par sezona, barem tri do četiri godine.

"Originalni materijal je granulat poliporopilen i masterbach boja koja se stavlja u brizgaljku. Pod pritiskom i temperaturom pelet se topi, a mašina puni sadržaj u kalup. Na kraju izbijač izbije gotove vezice koje se broje i nakon toga raspoređuju na osnovu gramaže", pojašnjava ovaj malinar koji se s obitelji priprema već za sljedeću sezonu.

Vezice za brdske terene

"Radimo na vezicama koje će biti veoma efikasne za brdske terene jer puno naših malinara ima parcele na nagibu pa smo odlučili napraviti još jednu, poboljšanu verziju", najavljuje Mujo Rašić.

Naime, kako su na početku nabavili stroj za svoje potrebe te shvatili da će ostati neiskorišten, odlučili su vezice proizvoditi i za druge.

"Do sada smo prodali već ogromne količine vezica. S vremenom su se pojavili i drugi proizvođači koji nude slične proizvode od reciklirane plastike. No, takve vezice najčešće brzo pucaju pa se malinari razočaraju", zaključio je Rašić.

Foto: Bigstock/swkunst


Tagovi

Vezice za maline Malinarstvo Vezanje malina


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.