Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj jagoda
  • 12.05.2019. 08:00
  • Mačvanski okrug, Šabac

Šabac: Počela je berba jagoda

U proleće, prvo voće koje dospeva za berbu je jagoda. Kod plasteničke proizvodnje, berba već izvesno vreme traje. U šabačkoj opštini su i najveće površine jagoda u Srbiji i berba na otvorenom polju već je počela, kao i otkup ovog voća.

Foto: Đorđe Simović
  • 1.529
  • 51
  • 0

U proleće, prvo voće koje dospeva za berbu je jagoda. Kod plasteničke proizvodnje, berba već izvesno vreme traje. U šabačkoj opštini, gde su i najveće površine jagoda u Srbiji, berba na otvorenom polju već je počela, kao i otkup ovog voća.

Krupni, zreli i zdravi plodovi uvek su rado traženi. U selu Gornje Vranjske, Zoran Živanović, koji u dva plastenika ima oko 2.500 biljaka, do sada je već ubrao oko pola tona jagoda.

"Nismo se do sada bavili ovim, ali veoma smo zadovoljni i imamo jako kvalitetnu jagodu. Cena je za sada 200 dinara, a bila je 250", kaže Živanović.

Jagoda se uglavnom uzgaja na otvorenom polju

Jagode se uglavnom uzgajaju na otvorenom polju, preko 1.200 hektara dok su manje površine pod plastenicima. Posao oko ovog voća prilično je težak, ali je zato prva zarada u proleće slatka.

Jagode je bolje saditi u proleće, u jednoredu

"Proizvodnjom jagode bavimo se 30 godina. U suštini, to je prva para za poljoprivrednika. Inače, puno posla ima oko nje, kao i truda. Ima i zarade za sada", objašnjava Milutin Makević, iz sela Sinoševića.

Proizvodnja nije moguća bez navodnjavanja. Leje u okviru kojih šabački proizvođači uzgajaju jagode, dugačke su i preko osam hiljada kilometara, navodi RTS.

U Pocerini svako domaćinstvo gaji jagode

U ovom delu Srbije, gotovo svako domaćinstvo bavi se uzgojom jagode. Berba traje oko mesec dana i tada bude angažovano i po nekoliko hiljada sezonskih radnika. U proseku, jedan radnik za jedan dan ubere više od stotinu kilograma jagoda.

Jagoda kao izvor sigurnih prihoda

"Možda bi bile i veće površine pod  jagodom, ali nema radnika. Uglavnom se sami snalazimo, uz pomoć rođaka, nekada i nađemo nekog radnika, ali to već ide malo teže. Po radnike se ide dosta daleko", kaže Zdravko Makević, iz Sinoševića

Većina prinosa jagode iz Pocerine izvozi se u Rusiju.

Domaće jagode najviše se izvoze u Rusiju

Na obroncima Cera, u godini koja je rodna, na jednoj sadnici, ubere se više od pola kilograma jagode. I pored velikih ulaganja i problema sa otkupnom cenom, od proizvodnje ovog voća niko ne odustaje.

"U Srbiji je najkvalitetnija. Sorta Kleri spada među dve, tri sorte koje su najkvalitetnije u svetu. Svet hoće kvalitet i tržišnu cenu", navodi Vukašin Perić, otkupljivač jagode.


Izvori

RTS


Tagovi

Berba jagode Zoran živanović Milutin Makević Zdravko Makević Vukašin Perić Otkup jagode Proizvodnja jagode


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.