Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz jabuke
  • 05.09.2021. 16:00

Rod jabuke u Srbiji veći u odnosu na prošlu godinu - problem je izvoz

Na manji izvoz uticala je i uredba Ministarstva poljoprivrede o strožim kriterijuma za izvoz, te je, navodi novosadski profesor Zoran Keserović, broj onih koji plasiraju ovo voće van granica Srbije smanjen sa 300 na 13.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.199
  • 120
  • 0

Proizvođači jabuka u Srbiji ove godine mogu biti zadovoljni rodom, koji će biti za pet do šest odsto veći u odnosu na 2020. Ali, pitanje je kako će prodati i prošlogodišnje zalihe koje nisu zanemarljive, a zbog pooštrenih kriterijuma za izvoz, posebno u Rusku Federaciju, mali broj voćara zaista i može da ih plasira na inostrano tržište.

"Očekujemo u našoj zemlji između 535 i 540 hiljada tona. Domaći poljoprivrednici su osvojili tehnologiju proizvodnje, ne samo velike kompanije, već i oni manji. Imamo izuzetno dobre uslove i ako se poredimo sa najvećim proizvođačima u Evropi, naša jabuka je daleko boljeg kvaliteta i po pitanju krupnoće, ali i sadržaja suvih materija", navodi profesor sa Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Zoran Keserović.

Šansa za naš greni smit

Ukazuje da je srpska jabuka u istom rangu sa onom iz Južnog Tirola, a procenjuje da će greni smit ove godine dobro ići s obzirom na to da je u Evropskoj uniji i u Južnom Tirolu smanjena proizvodnja te sorte.

Napominje da je početkom godine u subotičko-horgoškoj regiji, u ravničarskim krajevima i u zapadnoj Srbiji bilo izmrzavanja, posebno kod sorte gala, ali i jonagold i crvenog delišesa. U vreme oprašivanja i oplodnje uslovi su bili dobri, tako da tu nije bilo problema što se tiče zametanja plodova, a podseća da je još tada preporučivao da se ide na ekstra kvalitet zbog velike proizvodnje u svetu i Evropi.

Srpska jabuka u istom rangu sa onom iz Južnog Tirola

"Bilo je šteta kod onih koji nemaju protivgradne mreže i sistem za navodnjavanje. Ali, mnogi su nove plantaže podigli sa tim sistemima, tako da nezadovoljstvo može biti samo zaostalim rodom iz prošle godine. Najviše je ostalo zlatnog delišesa i ajdareda."

Broj izvoznika smanjen sa 300 na 13

Pored loše procene proizvođača, koji su skladištili jabuku u nadi da će je prodati po višoj ceni u martu ove godine, na manji izvoz uticala je i uredba Ministarstva poljoprivrede o strožim kriterijuma za izvoz, te je, navodi Keserović, broj onih koji plasiraju ovo voće van granica Srbije smanjen sa 300 na 13.

"I tih 13 ne mogu fizički da stignu da je izvezu, mislim da tu uredbu treba ukinuti ili napraviti korekciju. Kriterijumi jesu pooštreni, posebno za Rusiju, što je i očekivano, jer ta zemlja ima dosta svoje proizvodnje, prošle godine su imali milion i 200 hiljada tona, sada bi trebalo da to bude za 200 hiljada tona više. Takođe, dolazi im dobra jabuka i iz Turske i Irana", dodaje naš sagovornik.

Pravilnik o evidenciji izvoznika voća i povrća predviđa uslove koji se teško mogu ispuniti, napominje. 

Izvoz svežeg voća u EU, Rusiju i SAD - šta su uslovi, a koji su saveti?

"Na primer, voćar mora da ima zaposlenog stručnjaka zaštite bilja, fitomedicine. Šta onda rade inspektori, oni moraju to da kontrolišu, kakve veze ima da li je zaposlen ili imaju ugovor sa nekim ko im vodi zaštitu. Niz je pravila. Kada mali proizvođač to stavi na papir, zaključi da nema koristi od izvoza", ocenjuje Keserović.

Dodaje i da je berba sorte gala već počela u Srbiji i savetuje voćarima da ne skladište ovogodišnji rod, već prodaju odmah.

"Oni koji imaju dobru galu mogu je prodati za 45 do 50 dinara i to je po meni dobra cena. Imam informaciju što se tiče izvoza, kada je u pitanju gala za Englesku i Skadinaviju, u zavisnosti od kompanije, taj iznos je od 75 do 80 eurocenti."

Najveći pad proizvodnje u Sloveniji

Ocenjuje da je zbog visokog roda u našoj zemlji i u svetu i Evropi, svaka cena iznad 30 eurocenti dobra. Ne treba lagerovati da se ne bi dogodila ista situacija kao prošle godine. A trenutno najveće zalihe u Evropi ima Italija, oko 245 hiljada tona. U Poljskoj je to oko 240 hiljada, a najviše je zlatnog delišesa, ajdareda i jonagolda.

U Evropi ove godine očekuje oko 11 miliona i 375 hiljada tona što je za 10 odsto više u odnosu na 2020. Najveće povećanje beleži se kod zlatnog delišesa. Zatim, kod gale je porast primećen za osam odsto, rod ajdareda je veći za devet odsto, a manji prinos imaće crveni delišes.

"U Poljskoj, najvećem evropskom proizvođaču, biće oko četiri miliona i 170 hiljada tona, a u Italiji očekujemo više od dva miliona tona. Najveći pad je u Sloveniji i to za 59 odsto, u Litvaniji za 47, a u Grčkoj za 28. Mađarska beleži povećanje za 49 odsto", navodi Keserović.

Kina će, kao najveći proizvođač u svetu, ostvariti rod od 45 miliona i 381 hiljadu tona što je za tri odsto više u odnosu na prethodnu sezonu, a 14 odsto više ako se pogleda prosek u poslednje tri godine. Čile bi trebalo da dobije oko milion i 500 hiljada tona, a Brazil oko milion i 300 hiljada.


Tagovi

Rod jabuke Procena roda Izvoz Zoran Keserović Izvoz jabuka


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.