Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 20.09.2022. 09:05

Rod jabuke manji do 25 odsto, cena 30 do 35 dinara za prvu klasu?

Do ovoga je došlo delimično zbog izmrzavanja, ali i zbog toga što proizvođači, prošle godine, nisu na vreme obavili neke od potrebnih radova u voćnjacima.

Foto: Maja Celing Celić
  • 191
  • 16
  • 0

Berba jabuke je u toku, a predviđanja su da će ovogodišnji rod, za nas značajnog izvoznog voća, biti umanjen. Kako je za Politiku rekao profesor Zoran Keserović, jedan od vodećih stručnjaka za voćarstvo, procene su da će rod biti manji od 20 do 25 odsto u odnosu na 2021, kada je proizvedeno oko 513.000 tona jabuke.

Kako kaže, do ovoga je došlo delimično zbog izmrzavanja, ali i zbog toga što proizvođači, prošle godine, nisu na vreme obavili neke od potrebnih radova u voćnjacima.

Cena prve klase nadmašuje ulaganje, ali ne ostavlja veliku zaradu

Međutim, i oni voćnjaci koji su opremljeni protivgradnom mrežom i sistemom za navodnjavanje i u kojima su urađene sve agrotehničke mere na vreme, kao zasad "Instituta Tamiš" beleži pad prinosa, prenosi RTV. Temperaturne oscilacije, obilne padavine i suša u nezgodnom periodu za razboj ploda smanjile su rod.

"Imamo u većoj ili manjoj meri problem čađave krastavosti. Takva jabuka je ispravna za jelo, ali ne izgleda lepo, pa samim tim stavljamo je u treću klasu, odnosno za industriju, tako da cena ulaganja ne opravdava proizvodnju", rekao je Vladimir Čolović ispred ovog istituta za Javni servis Vojvodine.

Kako dalje kaže, cene su slične prošlogodišnjim i kreću se od 30 do 35 dinara za prvu klasu, što nadmašuje ulaganje, ali ostavlja malu zaradu. Prema poslednjim informacijama STIPS-a, cene ovog voća u maloprodaji kreću se od 40 do 90 dinara u zavisnosti od sorte i regiona zemlje.


Tagovi

Rod jabuke Cena jabuke Prva klasa Vladimir Čolović Institut Tamiš Agrotehničke mere Suša Čađava krastavost


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]