Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rezidba kruške
  • 05.05.2021. 09:40

Rezidba kruške: Formirati stablo koje se u punoj rodnosti ne povija

Rezidbom bi trebalo svake godine zamijeniti oko 30 odsto rodnog drveta, čime se prekobrojne rodne grane odbacuju i time stvaraju povoljne uslove za zametanje i razvoj plodova.

Foto: Depositphotos/Valerii_Honcharuk (ilustracija)
  • 248
  • 117
  • 0

Rezidba kruške ima za cilj da obrazuje krunu pogodnog oblika i da uz pomoć drugih agrotehničkih mjera, reguliše redovnu i obilnu rodnost i dobijanje visokokvalitetnih plodova. Neophodno je da bude tako oformljena da može zadovoljiti sve statističke i fiziološke norme, ističe stručnjak za voćarstvo, Nebojša Brzaković.

Orezivanjem treba da se stvori takvo stablo koje će u punom rodnom potencijalu moći da ponese težinu obrastajućeg drveta i roda, odnosno plodova, a da pri tom ne dođe do lomljenja ili jačeg povijanja cijelog debla ili pojedinih skeletnih grana. Zato ovom pomotehničkom mjerom treba obezbjediti uravnotežen razvoj svih dijelova krune, a posebno osnovnih grana. Takođe se omogućava nesmetan dotok sunčeve svijetlosti, zatim lagan rad u krušiku oko obrade i đubrenja zemljišta kao i berba plodova.

Svake godine zamijeniti 30 odsto rodnog drveta

Na taj način osigurava se uspostavljanje ravnoteže između vegetativne aktivnosti i rodnosti. Rezidbom bi trebalo svake godine zamijeniti oko 30 odsto rodnog drveta, čime se prekobrojne rodne grane odbacuju i time stvaraju povoljne uslove za zametanje i razvoj plodova, kao i plodonošenje.

U periodu formiranja krune kruška se ne smije jako orezivati jer to podstiče izbijanje brojnih letorasta, koje treba naredne godine ukloniti. Ovako se odlaže početak rađanja i istovremeno smanjuje porast čitavog stabla. Ako se mlado drvo kruške ne reže, onda će se za relativno kratko vrijeme uspostaviti ravnoteža između korijena i krune i počeće da rađa.

Kako regulisati rodnost kruške?

Ali ovako rano prorođavanje stabla, prije formiranja njegovog oblika, nepovoljno utiče na dalji razvoj i na kasniju reproduktivnost. Stoga rezidbu u periodu formiranja oblika krune treba svesti na neophodan minimum i ne bi trebalo odstraniti više od 25 odsto grana prošlogodišnjeg vegetativnog prirasta, upozorava ovaj stručnjak.

U pravilnom obrazovanju oblika krune, odnosno u izgradnji skeletnih grana, poseban značaj ima vršni pupoljak. Najbolje je snabdjeven asimilativima pa iz tog razloga daje i najjače letoraste.

Prorjeđivanjem grana podstiče se rodnost

Pri orezivanju treba imati na umu da će se na kraće orezanoj grani razviti bujniji letorasti nego na dugačkoj. Skraćivanjem grana podstiče se vegetativni prirast, a njihovim prorjeđivanjem utiče se na rodnost. Porast grana mnogo zavisi od mjesta njihovog izbijanja. Ako se nalaze na višem dijelu onda su bujnije i obično rastu pod oštrim uglom u odnosu na skeletne. Ove grane kasnije prorode jer naknadno obrazuju cvjetne pupoljke. One koje su izbile na nižem i još ako rastu više vodoravno, ranije počinju da obrazuju cvijetne pupoljke.

Dok je rezidba mladih stabala potrebna zbog pravilnog formiranja oblika krune, dotle je kod starijih nužna zbog regulisanja redovnog i obilnog rađanja. Ako se drvo u toku rađanja ne orezuje već poslije nekoliko godina, počinju sve manje i neurednije da rađaju pa samim tim i vijek im se skraćuje jer bez odgovarajućeg orezivanja otežava se vegetativna aktivnost i obnavljanje rodnog drveta, navodi Brzaković.

Ljetnja rezidba krušaka – osnova za dobar rod u narednoj godini

Kako smo ranije pisali, na primjer, praktikovanjem ljetnje rezidbe bujnost se može kontrolisati. Osim toga, plodovi koji su u krošnji biće kvalitetniji i krupniji jer će im ostati više hranjivih materija za rast, a što je najvažnije, omogućava se rod za iduću godinu.


Tagovi

Rezidba kruške Ljetnja rezidba Vršni pupoljak Formiranje krune kruške


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁