Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pokazna rezidba
  • 23.02.2023. 09:00

Rezidba: Iz unutrašnjosti krošnje režite jake vertikalne grane

Pokazna rezidba održana je u voćnjaku Milenka Tomića u Kotor Varošu koji na svom imanju uzgaja razne vrste voća.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.219
  • 148
  • 0

U Udruženju proizvođača voća Kotor Varoš tridesetak je članova. Najviše ih uzgaja šljivu, zatim kruške i jabuke. Svake godine upriliče predavanja, između ostalih i o rezidbi voća, u čemu im pomažu stručnjaci iz Resora za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi pri Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Ove godine pokazna rezidba održana je u voćnjaku Milenka Tomića koji na svom imanju uzgaja razne vrste voća. 

"Uglavnom imam stare, autohtone, sorte šljiva, najviše savke (požegače, op.a.), bjelice i nešto krušaka, od junske ljepotice do viljamovke. Od zaštitnih tretmana radim zimsko prskanje plavim uljem koje obezbijedi udruženje koje predvodi Silvana Stojanović", kaže Milenko.

Osvijetliti krošnju

Autohtone sorte ne zahtijevaju mnogo tretmana tokom vegetacionog perioda. Otpornije su na prisustvo bolesti i štetočina, ali se rijetko orezuju, u odnosu na konvencionalne.

"Što se tiče rezidbe, provodi se tako što se iz unutrašnjosti krošnje režu jake vertikalne grane, vodopije, kako bi krošnja bila osvijetljena i došlo do bolje oplodnje, odnosno, zametanja plodova", rekao je Saša Galić iz Resora za pružanje stručnih usluga, te dodao da se nakon toga radi zaštita sa bakarnim preparatima ili mineralnim uljima. Najčešće se koriste plavo i crveno ulje.

Vegetacija krenula ranije

Prošla godina bila je dobra za proizvođače iz Kotor Varoša. Nakon nekoliko sušnih, šljiva je lani u većini zasada odlično rodila. Slično je bilo i sa jabukama, dok su kruške uglavnom slabije rodile zbog kasnih proljetnih mrazeva. Rod voća najviše je iskorišten za pravljenje rakija po čemu je ovaj kraj nadaleko poznat.

Ove godine vegetacija je ranije krenula. Neuobičajeno toplo vrijeme nije dobro za voćke, ali nedavno zahlađenje kao i ono koje se ubrzo očekuje, trebalo bi da spriječe bubrenje i otvaranje pupoljaka.

Prva dama voćara: Silvana Stojanović "majstor" i za kazanom

Ovdašnje udruženje proizvođača će, kao i svake godine, obezbijediti sredstva za podjelu zaštitnih preparata voćarima kako bi mogli da obave tretmane u svojim voćnjacima.


Tagovi

Rezidba voća Udruženje proizvođača voća Kotor varoš Silvana Stojanović Saša Galić Plavo ulje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.