Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva
  • 12.02.2021. 09:30

Rezidba breskve: Ostavite do 45 rodnih grančica po stablu

Životni vijek breskve, odnosno, period kada najviše rađa je do 15 godina jer je često napadaju bolesti i štetočine.

Foto: Bojan Kecman
  • 1.201
  • 460
  • 0

Breskva je koštičava voćna vrsta koja, kao i šljiva, kajsija, višnja i trešnja, ranije kreće sa vegetacijom i osjetljivija je na zimske mrazeve u odnosu na jabučaste vrste. 

Glavni preduslov za krupne plodove je otvorena i osvjetljena krošnja kao i optimalan broj jedngodišnjih rodnih grančica.

Sa njenom rezidbom može da se počne već tokom februara ili u martu mjesecu, pred otvaranje pupoljaka. U većim zasadima s orezivanjem se kreće ranije, u manjim voćnjacima može i kasnije. Breskva vrlo rano počinje sa rađanjem i u prvim godinama razvoja trebalo bi da se radi jača rezidba, kako bi se potencirao rast i razvoj krune. Uzgojni oblici koji su najviše zastupljeni su vaza, palmeta, vretenasti žbun i vreteno.

Paziti da rod ne ode ka vrhu krošnje

Kada voćka počne da plodonosi, najviše pažnje trebalo bi da se obrati na broj jednogodišnjih rodnih grančica koje se ostavljaju za rod, kao i na dovoljan broj onih jednogodišnjih, za zamjenu. Rodne grane su dužine od pet (majske kitice) pa do 30, čak i do 50 centimetara.

Najvažnije je da krošnja tokom vegetacijskog perioda bude osvjetljena i sa dobrom prozračnošću što je znak da je rezidba dobro urađena. Ako je ova agrotehnička mjera loša ili se nije obavila jednu godinu, breskva rod usmjerava ka vrhovima krošnje, što dovodi do "zasjene" donjih skeletnih i rodnih grana, a time i njihovog sušenja. 

Omogućava bolje cvjetanje i oplodnju

Potrebno je orezivanjem skratiti stablo na dohvat ruke. Činiće vam se strašno ako odrežete veliki broj grana ali, to je dobra mjera jer iskusni rezači tvrde da se najbolji rezultati postižu ako se na drvetu ostavi do 45 rodnih grančica.

Kovrdžavost lišća: Ključan moment za zaštitu breskve i nektarine

Na takav način će da se omogući bolje cvjetanje, oplodnja i ravnomjeran priliv hranjljivih materija do svih plodova koji su, u tom slučaju, krupniji. Grane koje idu u unutrašnjost krošnje treba ukloniti. Veće rezove premažite voskom ili smjesom bakra i kreča.

Ne ostavljati "patrljke" i mumificirane plodove

Prilikom rezidbe takođe bi trebalo obratiti pažnju da se do osnove orežu vodopije, koje vrlo rijetko rađaju i da se kod rezova ne ostavljaju takozvani patrljci koji će se osušiti do kraja vegetacije.

Životni vijek breskve, odnosno, period kada najviše rađa je do 15 godina jer je često napadaju bolesti i štetočine. Mumificirani plodovi koji ostaju na stablu najveći su prenosnici oboljenja zbog čega se i oni moraju ukloniti iz krošnji i iznijeti iz zasada.


Tagovi

Rezidba breskve Rodne grančice Razvoj krune Unutrašnjost krošnje Iskusni rezači Orezivanje vodopija


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.