Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja malina
  • 08.01.2019. 11:00

Rekorderke po proizvodnji malina sa planine Željin

Dve uporne žene, Slavomirka Stefanović i Biljana Babić, pre više od decenije su se uortačile i na planini Željin kod Aleksandrovca podigle zasad malina. Iako mnogi u početku u njih nisu verovali, sada su rekorderke po godišnjoj proizvodnji voća.

Foto: Pixabay / 2taol
  • 380
  • 57
  • 0

Kada su pre oko 10 godina Slavomirka Stefanović i Biljana Babić, iz sela Ploča kod Aleksandrovca iskrčile parlog starog malinjaka, niko od meštana u njih nije verovao. Međutim, danas su one najuvaženiji proizvođači malina u tom delu Srbije. Kako prenose Novosti, njihov ortakluk je još neobičniji ukoliko se zna da su dve uspešne preduzetnice u stvari zaova i snaja.

Sve stvorile sa 20 ženskih prstiju

Kako objašnjava zaova Slavomirka Stefanović ovo jedinstveno partnerstvo počelo je od 70 ari jer je napušteni malinjak u selu imao samo ime "Ravnine". Ona dodaje da je sam snaji da se snaja složila s predlogom da zakupe malinjak, iako okolina baš i nije bila oduševljena tom idejom. Malinjak nije bio čišćen 6 godina, pa su uporne žene izbacile više od 10 kamiona starog i neupotrebljivog roda. Takozvano crveno zlato je raslo bez reda i ove poljoprivrednice je čekao ogroman posao. Stefanovićeva napominje da je zadatak bio još teži jer ništa nisu znale o malinarstvu, pa su sve učile u hodu. Snaja Biljana Babić dodaje da kada se osvrne na početke, na dane provedene u malinjaku, prvo krčenje, prvu sadnju i berbu i sve to bez ikakvih mašina, stvarno mogu ponosne zato što su sve stvorile sa 20 ženskih prstiju.

Malinjak su postepeno širile

S druge strane ni put do malinjaka nije jednostavan jer je od regionalnog pravca Aleksandrovac-Raška udaljen na oko kilometar strmog uspona. Voće uspeva na oko 1.100 metara nadmorske visine, na planini Željin, pa se neretko događa da se zemlja obrađuje ralomkonjima. Odvažne malinarke uprkos tome ne znaju za prepreke. Prve godine su maline povezale u grupu i od berbe isplatile vlasniku dug. Već sledeće su krenule da formiraju redove i ugovorile prodaju rasada za Makedoniju. Slavomirka ističe da su odlično prošle s tim poslom, te su nastavile investicije, kupile smo stubove, žice i alatke. Zasad su uredno kosile trimerima, posvećeno prskale, čistile i širile zasadi za još 20, 30 ari, pa još 1ha i 2ha. Sada se malinjak prostire na 4 hektara, a u međuvremenu su napravile i put do malinjaka.

Brine ih jedino niska cena

Stefanovićeva napominje da je u početku u njihovom selu pod malinjacima bilo nekih 15 hektara, a sada je svako parče pretvoreno u malinjak. Ima ljudi koji su se odselili, a na dedovini rade malinjake. Međutim, ono što proizvođače brine je otkupna cena, zato što računice za proizvođača nema bez makar 130 dinara po kilogramu, a mnogima su hladnjačari otkupljivali malinu po ceni od 40-60 dinara. Ona naglašava da se ljudi neće vraćati da obrađuju maline, ako se nešto ne promeni.

Pomažu i drugim proizvođačima

U divljoj prirodi Gornje Župe, gde se čovek brzo podseti koliko planinski vazduh bistri um, prinos malina u proseku iznosi 100-120 kilograma po aru. Slavomirka i Biljana su rekorderke po godišnjoj proizvodnji, pa postoje i rezervacije za otkup mikera i vilameta. One tvrde da ni muškarci u poslu ne mogu da ih stignu, ali se mi ni ne takmiče, već samo zajedno rade i uživaju. U poslednje vreme njih dve pomažu i drugima. Već sada imaju za proleće poručeno preko 30 hektara vezivanja u malinjacima u Jošaničkoj Banji i Raškoj. Uz sav požrtvovan rad na poljoprivredi, zaova i snaja su ostvarene supruge i majke, sa raznovrsnim radnim stažom. Starija Slavomirka, svojevremeno je radila u Beogradu i Kruševcu, a u rodno selo sa suprugom Zoranom, policajcem u penziji, vratila se pre 35 godina. U međuvremenu ona je skoro 18 godina bila je dizajner u Fabrici tepiha "Planinka".


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah posle sadnje, a punu rodnost dostiže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta godišnje. Živi u... Više [+]

Izvori

Novosti.rs


Tagovi

Malina Slavomirka Stefanović Biljana Babić Ploča Aleksandrovac Željin


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]