Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Orašasti plodovi
  • 01.03.2020. 07:30

Raste potražnja za orašastim plodovima, do 2050. povećanje proizvodnje za 11 puta?

Stručnjaci predviđaju povećanje potražnje i proizvodnje orašastih plodova, a kako bi ona bila održiva, važno je integrisano upravljanje vodenim resursima.

Foto: JumpStory
  • 393
  • 30
  • 0

Prednosti konzumacije orašastih plodova kao izvora hranjivih materija i proteina su već dobro poznate, ali za svako povećanje njihove proizvodnje treba uzeti u obzir održivost vodnih resursa. Stručnjaci upozoravaju kako se u svetu 74 odsto ovih plodova proizvodi pod vodenim stresom što, dakako, uzrokuje velike gubitke vode.

Milion tona badema godišnje proizvede se pod vodenim stresom

U Nebraski na Univerzitetu Tvente stručnjaci su proučavali koliko se orašastih plodova proizvede pomoću navodnjavanja. Rezultat je pokazao da je od ukupne proizvodnje njih 74 odsto uzgajano pod vodenim stresom, od kojih je čak 63 odsto uzgajano pod velikim stresom i to u mnogim regijama sveta. Najviše takvih slučajeva zabeleženo je u Indiji, Kini, Pakistanu, Bliskom Istoku, SAD i Mediteranskoj regiji. Vodeni stres nastaje kada potražnja za vodom premašuje raspoloživu količinu tokom određenog razdoblja ili kada loš kvalitet ograničava njenu upotrebu.

Borba protiv mega farmi: Mlekari se okrenuli bademu i proizvodnji bademovog mleka

Što se tiče proizvodnje ovoga voća, ona se u najvećoj meri odnosi na uzgoj badema. Oko jedan milion tona godišnje tog cenjenog orašastog ploda proizvede se uz ogromnu potrošnju vode od čega čak 60 odsto u Kaliforniji koja je poznata po njegovom uzgoju. Zatim slede orasi sa 6,67 tona godišnje, pistaći s 0,36 tona i lešnici s 0,28 tona godišnje, navodi sciencedirect. U uzgoju kikirikija oko 8,7 miliona tona godišnje se proizvede pod vodenim stresom i to najviše u Indiji i Kini, otkrili su istraživači.

Na mediteranskom području uz povećanu potrošnju vode uzgajaju se velike količine badema i lešnika, uključujući Španiju, Italiju, Grčku, Tursku, Izrael, Liban, Libiju, Tunis i Maroko.

Proizvodnja orašastih plodova mogla bi se povećati za 11 puta

Autori studije su izračunali da ako bi se globalna populacija do 2050. godine pridržavala preporuka prehrane koja zahteva sve veći unos biljnih proteina iz orašastih plodova da bi se potražnja za njima povećala, a naravno i proizvodnja i to za 11 puta.

Nova ishrana: Porez na crveno meso i što više povrća

Jednu ovakvu dijetu je formirala skupina od 37 naučnika čineći komisuju EAT-Lancet. Među njima su zdravstveni stručnjaci, klimatolozi, poljoprivrednici i drugi. Trebalo im je dve godine da osmisle ovakav režim kojim će moći prehraniti 10 milijardi ljudi i pritom ne naštetiti planeti. Ovaj način ishrane uključuje konzumaciju 50 grama dnevno orašastih plodova.

Šta je važno za održiv uzgoj?

Budući da se mnogo orašastih plodova već proizvodi pod vodenim stresom, takav porast treba obaviti na održiv način jer njihov uzgoj već danas doprinosi negativnom uticaju na resurse vode u različitim delovima sveta.

Kako bi njihov uzgoj bio održiv, važan je izbor mesta proizvodnje, integrisano upravljanje vodenim resursima i smanjenje gubitka hrane i otpadaka unutar lanca snabdevanja.


Tagovi

Orašasti plodovi Povećana potražnja Biljni proteini Uzgoj badema Uzgoj oraha Uzgoj lešnika Vodeni stres Navodnjavanje


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.