Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena voća
  • 13.11.2017. 10:30

Rasla cijena mandarina, grožđa i krušaka, pala jabuci

U odnosu na rujan prosječna cijena mandarina je niža za 16,97%, ali je još uvijek za 64,87% viša od cijene u istom mjesecu prošle godine.

Foto: Bigstockhoto/holbox
  • 646
  • 29
  • 0

Zbog velikog uroda u 2016. godini koji je iscrpio nasade, te jake zime i niskih temperatura urod se mandarina ove godine procjenjuje manji za 2/3.

Manji urod, prema podacima Tržišnog informacijskog sustava u poljoprivredi (TISUP), odrazio se i na cijenu pa je prosječna veleprodajna cijena na reprezentativnom tržištu Zagreb u listopadu bila 4,60 kn/kg. U odnosu na rujan prosječna cijena je niža za 16,97%, ali je još uvijek za 64,87% viša od cijene u istom mjesecu prošle godine. Dok je oko blagdana Svih svetih berba obično bila na svom vrhuncu ove godine je većina uroda već ubrana i neobran je ostao tek manji dio koji se odnosi na kasnije sorte.

Sve se to odrazilo i na raniji početak uvoza mandarine. Dok prošle godine uvoz mandarina bilježimo tek krajem prosinca ove ga godine bilježimo već u zadnjim danima listopada. Prosječna veleprodajna cijena mandarine uvezene iz trećih zemalja u 44. je tjednu ove godine bila 5,07 kn/kg.

Pala cijena jabukama, rasla grožđu i kruškama

Na tržnicama u listopadu u odnosu na rujan bilježimo i niže cijene jabuka Idared, Jonagold, Zlatni delišes i Granny Gmith za 5,54 % do 13,55 %, a neznatno više kod jabuka Gala, javlja TISUP.

Kod krušaka i stolnog grožđa zabilježen je znatan porast cijena u odnosu na prethodni mjesec (cca 10% do 12 %). U listopadu bilježimo tek neznatne promjene cijena južnog voća, osim mandarina koje su pojeftinile za 8,38 %. Očekivano, više cijene su zabilježene kod bresaka, nektarina, šljiva, lubenica i dinja, voća koje se u ovo doba godine pojavljuje na tržnicama u manjim količinama.

U odnosu na listopad 2016. godine od sveg voća najvišu razliku u cijeni bilježimo kod mandarina (43,37), zbog loših vremenskih prilika i niskih temperatura tijekom proljetnog perioda proizvodnje ovog voća. Također, ovog listopada bilježimo više cijene kivija (24,24 %), grožđa stolnog (bijelog 13,25 % i crnog 12,77 %). Cijena jabuka u odnosu na lani bila je nešto viša kod sorte Idared (5,14 %), a niža kod sorte Granny Smith (-7,27 %). Niže cijene imali su limuni (-9,35 %), grejp (-4,69 %), dok je cijena banana i naranča bila na razini cijena listopada 2016. godine.

Foto: Bigstockhoto/holbox


Tagovi

Mandarine Cijena TISUP Uvoz


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).