Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nagrađena rakija
  • 09.02.2023. 12:00

Rakija od kruške crnice nagrađena zlatnom medaljom

Imnje Rajnovača je nagrađeno za kvalitet destilata iz 2016. godine.

Foto: Facebook/Slap Spirits
  • 248
  • 35
  • 0

Rakija od crne kruške sa imanja Rajnovača, između Bosanske Krupe i Novog Grada, porodice Drljača nagrađena je zlatnom medaljom na međunarodnom takmičenju International Spirits Award u Njemačkoj. Značaj ovog uspjeha je što su uzorke prijavljivali iz cijelog svijeta, a nagrađena rakija je destilat iz 2016. godine.

Branko Drljača je po prvi put učestvovao na takmičenju i nije sumnjao u kvalitet svog proizvoda.To ne čudi budući da je riječ radi o uspješnom somelijeru plemenitih destilata, sertifikovani je senzoričar za destilate, docent na akademiji za somelijere, referent na bavarskoj akademiji za užitak, dizajner Aromaboksa za senzorno vježbanje, te član više komisija za ocjenjivanje alkoholnih pića.

Zlato za kvalitet

Imanje Rajnovača je smješteno u kraju gdje je priroda očuvana. Drljača je objasnio da se crna kruška ne tretira pesticidima, nema prihrane koja narušava prirodnu ravnotežu, uzgaja se u organskoj proizvodnji.

"Znao sam da se radi o kvalitetu, autohtonoj sorti što je nešto novo za strano tržište. Malo sam se pribojavao da zbog toga da neće biti prepoznata. Ipak, kvalitet je prepoznat", istakao je zadovoljno. 

Naveo je i kako to još jedan indikator da autohtone sorte voća imaju obilan i širok aromatski spektar. Crna kruška je teža za obradu od šljive, jer kljuk ima drugačiju strukturu. Ima karakterističan aromatski profil i daje kvalitetnu rakiju.

Ova vrijedna porodica je obnovu porodičnog imanja započela 2010. godine i pokrenula proizvodnju plemenitih destilata. Nastavljena je tradicija proizvodnje rakije u četvrtoj generaciji. Zahvaljujući savremenoj enologiji fokusirani su na kvalitet i aromu, a sekundarno na kvantitet i randman. Pedantnost u frakcionisanoj redestilaciji na alambicima. Velika je posvećenost adekvatnom sazrijevanju destilata u zavisnosti od tipa rakije. Drljača ističe da je to plod stalnog podizanja standarda kvaliteta i edukacije na svim poljima vezano za proizvodnju, njegu i degustaciju rakije. Radi se isključivo o premium proizvodima: Šljiva, Crna Kruška, Viljamovka, Jabuka, Calvados, Gin, Rum.

Prestižno međunarodno priznanje

Takmičenje u Njemačkoj je podijeljeno u grupe kao što su voćne rakije, viski, konjak, džin, rum, vodka i druge kategorije. Nove grupe koje su skoro nastale su Non-Alcoholic distillates i Gin-Tonic (perfect match). U jednoj sezoni se ocijeni između 2.000 do 3.000 uzoraka, a u grupi voće bude nekoliko stotina uzoraka. Iz Evrope dolaze uzorci voćnih destilata. U drugim grupama su bile zastupljene poznate svjetske destilerije.

Drljača: Petogodišnje zrenje rakije u hrastovom buretu doprinosi njenom svjetskom kvalitetu

Prvu nagradu je 2021. odnijela rakija šljivovica koja je proglašena za najbolji destilat od koštičavog voća na svijetu i bila pobjednik kategorije Koštičavo voće na međunarodnom takmičenju u Ujedinjenom Kraljevstvu "Word Drinks Awards".


Fotoprilog


Tagovi

Rakija Crna kruška Branko Drljača Rajnovača International Spirits Award


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.