Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Destruktivne bakterije
  • 22.02.2018. 14:00

Rak korena na sadnicama voća

Tumori remete funkciju korena, poremećen je protok vode i mineralnih materija iz zemlje. Zaražene sadnice se suše ili zaostaju u porastu u odnosu na zdrave.

  • 2.492
  • 150
  • 0

Kvalitetan i zdrav sadni materijal je osnova za uspešnu i rentabilnu voćarsku proizvodnju. Zbog toga se o tokom vegetacije obavljaju zdravstveni pregledi sadnica i vrši se detaljna kontrola. Tada se registruju ekononomski značajni štetni organizmi, paraziti i štetočine, a posebna pažnja se posvećuje karantinskim štetnih organizmima.

Destruktivne bakterije na jabukama

Na sadnicama jabuke je tako uočeno prisustvo izuzetno destruktivne bakterije Erwinia amylovora, koja je prouzrokovač bakteriozne plamenjače jabučastih voćaka. Zapažena je i pojava bradavičastih izraštaja (guka, tumora) na korenu i korenovom vratu, kao i simptomi kosmatosti korena na sadnicama u rasadnicima.

"Sa dosta verovatnoće se može pretpostaviti da izrasline na sadnicama nastaju kao posledica destruktivne aktivnosti bakterija iz roda Agrobacterium - Agrobacterium tumefaciens i Agrobacterium rhizogenes", kaže mr Gordana Jovanović iz PSSS Leskovac.

Simptomi raka korena

Na voćnim sadnicama višnje, šljive, breskve, kajsije, jabuke i kruške, zapaža se pojava izraslina različitih veličine i oblika na korenom vratu i korenovim žilama. Na vinovoj lozi tumori i guke se prvenstveno javljaju na izbojcima (lukovima), a slabije na korenu i korenovom vratu.

Tumori su u početku mekani i svetlo smeđe nijanse, a kasnije odrvene, potamne i postaju hrapavi.

"Veličina tumora zavisi od biljke domaćina i mesta formiranja. Na korenovim žilama tumori su u početku razvoja veličine ploda lešnika, a kasnije su i znatno veći. Na korenovom vratu tumori dostižu veličinu čovečje pesnice. Pri dodiru se lako lome, odvajaju i otpadaju sa sadnica. Kod šljive i kruške zapaža se i pojava bujnijeg razvoja korena", objašnjava Jovanovićeva.

Uzrok raka korena

Bakterija živi u zemlji, a infekcija se ostvaruje preko ozleda na korenu i korenovom vratu. One su posledica oštećenja od insekta ili prilikom sprovođenja agrotehničkih mera. Bakterija se prenosi sadnim materijalom, česticama zemljišta, priborom za orezivanje, vodom za navodnjavanje, insektima i na druge načine.

"Pretpostavlja se da je jedan od glavnih razloga jače pojave raka korena na sadnom materijalu taj što se ova proizvodnja obavlja duži niz godina na jednoj parceli. Radi se o proizvođačima, rasadničarima, koji poseduju male površine zemljišta, mali zemljišni fond, te zbog toga nemaju mogućnosti zamene zemljišnih parcela, odnosno primene plodoreda",navodi Gordana Jovanović.

Dodaje da je problem i to što se ne primenjuje dezinfekcija pribora za kalemljenje, ruku i materijala prilikom kalemljenja, kao ni  dezinfekcija zemljišta protiv parazita i štetočina .

Tumori remete funkciju korena, poremećen je protok vode i mineralnih materija iz zemlje. Zaražene sadnice se suše ili zaostaju u porastu u odnosu na zdrave.

Suzbijanje raka korena

Osnovna mera suzbijanja ove bakterije je proizvodnja zdravih sadnica u rasadnicima. To znači, kaže Jovanovićeva, da se mora primenjivati dugogodišnji plodored - gajenje biljaka se mora smenjivati posle tri i više godina. Zatim, obavezna je dezinfekcija. Obolele sadnice je nakon vađenja iz zemljišta potrebno eliminisati iz rasadnika i spaliti, a preostale obavezno dezinfikovati preparatima na bazi bakra.

Foto: Dragana Tomić / Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja (rak korena šljive)


Povezana biljna vrsta

Vinske sorte vinove loze

Vinske sorte vinove loze

Engleski naziv: Wine grape | Latinski naziv: Vitis vinifera

Vinske sorte vinove loze beloga grožđa gaje se na peskovitim zemljištima, a teža zemljišta su povoljnija za crne (obojene) sorte, pre svega zbog svog povoljnijeg toplotnog režima,... Više [+]

Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Rak korena Voće Vinova loza  mr Gordana Jovanović Guka Tumor Simptomi Suzbijanje


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kako od jedne grane dobiti više ožiljenih reznica smokve 👩‍🌾

Ožiljavanje reznica smokve je zaista jednostavan proces, i na ovaj način se može razmnožiti bilo koja sorta. Smokva je zdrava, puna je vlakana, minerala i vitamina. Može...

Više [+]