Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Penzioner i voćar
  • 13.05.2018. 09:00

Rade Gabrić u osmoj deceniji sam vodi brigu o 2,5 hektara voćnjaka

Rade Gabrić je optimista i smatra da bi ga ova godina dobrim urodom mogla spasiti nakon dvije katastrofalne sezone. Sam vodi brigu o 4.300 stabala voća. Uvjeren da se pojava drvenara u voćnjacima preuveličava i zloupotrebljava.

Foto: Boško Grgić
  • 1.672
  • 144
  • 0

Dobar raspored padavina tokom proljeća, bez  kasnih mrazeva, uz blagovremeno izvedene agrotehničke operacije ulile su dovoljnu dozu optimizma kod Rade Gabrića, sedamdesetšestogodišnjeg voćara iz sela Bistrice kod Gradiške. Nakon dvije uzastopno loše godine, kada je doživio pravi fijasko, Gabrić se nada da će konačno jednim dobrim urodom anulirati gubitke.

"Prošle godine zbog kasnog mraza nisam ubrao niti jednu gajbu jabuke niti drugog voća. Imao sam prihod ravan nuli, a direktna ulaganja od 11.900 konvertibilnih maraka su čist gubitak. Voće je dobro ponijelo, ukoliko ne bude jakih vremenskih nepogoda očekujem da ću sanirati gubitke i ostvariti konačno i dobit", kaže Gabrić.

Rade Gabrić sam vodi brigu o voćnjaku

U voćnjaku površine 2,5 hektara Gabrić je prije 18 godina zasadio 3.000 sadnica jabuke, te hiljadu stabala šljive i 300 krušaka. Biologija mu je velika ljubav, jer je nakon srednje šumarske škole završio i šumarski fakultet. Potom je proveo 40 godina u šumarstvu.

Rasadnik sadnica jasena i hrasta

"Pametno rasporedim vrijeme i svoju snagu i sposobnosti, tako da od novembra do februara sam orežem kompletan voćnjak. Sve radim sam, izuzev zaštite jer ne želim da u ovim godinama vozim traktor. Problem je što je teško naći pravog radnika", kaže Rade Gabrić.

U sklopu voćnjaka Rade ima i baštu sa raznim povrtlarskim vrstama, mali rasadnik jasenovih i hrastovih sadnica, te bogat cvjećnjak.

"Navikao sam živjeti sa biljkama. One me raduju i sa njima je lakše nego sa ljudima", priznaje Rade.

Štete od drvenara nisu velikih razmjera

Na pitanje da li u njegovom voćnjaku ima štetnika poput drvenara, na koga se žale mnogi voćari Rade Gabrić odmahuje rukom i uz ironičan smijeh kaže da je situacija u tom pogledu predimenzionirana. Prema njegovim riječima na drvenar i ostale štetočine se žale oni voćari koji imaju bolje iskustvo sa naplatom odštete.

Bašta i voćnjak odlično se nadopunjuju

"Drvenar je normalna pojava na slabijim stablima nakon suše i neadekvatne prihrane. Međutim ti drvenari o kojima sada pričaju vjerovatno se pojavljuju kod onih koji lakše naplate podsticaje i na neki način pokupe ta sredstva od ministarstva koja su namijenjena i za druge voćare i poljoprivrednike.Ja nisam takve sreće. Nakon suše i mrazeva imao sam dvije loše godine bez berbe, ali i bez podsticaja i subvencija. Lani sam na ime štete od mrazeva naplatio samo 1.093 konvertibilne marke, a za prošlu godinu sam dobio čistu nulu", kaže Gabrić.

Ovaj vrijedni voćar kaže da se najviše uzda u vlastiti rad i znanje, a iščekuje i jednu dobru godinu. Osim konzumnog voća planira i pečenje veće količine rakije, koja je poznata na širem bosanskohercegovačkom tržištu.


Fotoprilog


Tagovi

Voćar Rade Gabrić Voćnjak Drvenar Podsticaji Suša Mraz Bistrica Gradiška Jabuke Šljive Kruške


Autor

Boško Grgić

Više [+]

Boško je inžinjer menadžmenta sa dugogodišnjim iskustvom u poljoprivredi i novinarstvu. Autor na desetine tv, radio i štampanih serijala o poljoprivrednoj proizvodnji.