Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jabuka
  • 21.07.2020. 10:30
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Bečej

Put bečejske jabuke vodi u Rusiju - koje su tajne uzgoja?

Na četiri hektara nadomak Drljana, Bečejac Nedeljko Vasić šest godina unazad uzgaja jabuke. Ograđeni voćnjak sa protivgradnom mrežom broji 14.000 stabala dve sorte - greni smit i zlatni delišes.

Foto: Zorana Bogdanović
  • 251
  • 20
  • 0

Za ovu proizvodnju Nedeljko Vasić i njegov šurak odlučili su se nakon računice da se na maloj površini, kakva je njihova, ne isplati ratarenje, već intenzivna proizvodnja koja će doneti više novca.

"Razmišljali smo koju voćku da posadimo, da li šljivu, krušku, trešnju. Na kraju smo se odlučili za jabuku. Iako ove druge voćke ostvaruju veći profit, jabuku je lakše proizvoditi, tako da smo se zadovoljili srednjom zaradom", objašnjava Vasić.

Uz kruševačke sadnice velika ušteda 

Na tri hektara posađen je zlatni delišes, a na jednom greni smit. Stabla su raspoređena u 32 reda i redovno se navodnjavaju iz bunara koji su izbušili u okviru placa. Sadnice su, kaže naš sagovornik, nabavili iz Kruševca. Upravo to je najveća i najvažnija investicija.

Stabla su raspoređena u 32 reda i redovno se navodnjavaju

"U vreme kada sam nabavljao sadnice, dvogodišnja sadnica knip je iznosila pet evra po komadu. To mi je bilo previše, nisam imao toliko sredstava. Nastavio sam da tražim i pronašao sam domaću firmu u Kruševcu, koja mi je te iste sadnice, domaće proizvodnje, ne uvozne i ne od Delte, prodala za duplo manju cenu - za dva i po evra. Ostvario sam veliku uštedu, uz pomoć koje sam kasnije podigao protivgradnu mrežu i kompletirao voćnjak."

Prvi ozbiljan rod tek u trećoj godini

Prvi rod, spletom okolnosti, dočekali su nakon tri godine. Dok nisu postavili mrežu, imali su problema sa rutavom bubom koja je prve godine pojela sve cvetove.

Rutava buba pojaviće se ranije zbog visokih temperatura - napada sve što cveta

"Prve godine nismo imali nijednu jedinu jabuku da probamo kakva će biti, a trebalo je da dobijemo između 10 i 20 tona. Sledeće godine smo se branili sa nekim kantama i čudima, ali nismo uspeli da se odbranimo, još je udario led i to nas je 'dokusurilo'. Treće godine smo već digli mrežu. Tada smo imali ozbiljan rod, oko 170 tona. Onda je bila i dobra cena, pa smo se, zahvaljujući svemu tome, malo izvadili za gubitke iz prethodnih godina", kaže Vasić.

Sve ide za Rusiju

Prošle godine jabuke su dobro rodile. Oko 70 tona po hektaru. Međutim, ove jeseni, rod će podbaciti za oko 50 odsto, tvrdi naš sagovornik. Inače, 90 odsto proizvedenog ploda prve klase izvozi za Rusiju i tako je od samog početka.

Ove godine Vasić očekuje da će rod podbaciti za 50 odsto

"Na jednom drvetu treba da bude između 100 i 120 voćki. Onda je to pun rod i može da se izvuče dobar kvalitet. Sve preko toga ne valjda, ispod može do 80 nije strašno, jer se dobija u krupnoći. Uglavnom sve izvozim za Rusiju, nešto malo ide industriji. Za sada je tako, a kako će biti u buduće videćemo jer čujem da Rusi puno sade, pa možda nećemo brzo ni tamo izvoziti. Mada, trgovci uvek nađu 'rupu'. Naše jabuke se izvoze u zemlje Evropske unije, Afrike", ističe ovaj voćar i dodaje da imamo kvalitetan proizvod koji uvek nađe put do kupca, tako da to neće biti problem.

Dugoročna investicija - nabavka hladnjače!

Od pokrajine su dobili pedeset odsto povraćaja sredstava za protivgradnu mrežu i stubove, a od resornog ministarstva isto toliko za voćarski traktor. Na proleće, naš sagovornik planira proširenje proizvodnje na dodatna tri hektara.

Za vreme vanrednog stanja, Milan Jovičić sadio voće

"Odlučili smo se za crvenu sortu, obojenu. Možda crveni delišes, nismo još sigurni, ali znamo da će biti crvena", kaže Bečejac.

Dugoročne investicije podrazumevaju i nabavku hladnjače, koja na duže staze, može obezbediti veću dobit. Proizvodnja jabuka, pojašnjava naš sagovornik, podrazumeva posvećenost, istrajnost i kontinuirani rad, a na kraju dolaze i rezultati.


Foto prilog


Tagovi

Proizvodnja jabuka Zlatni delišes Greni smit Hladnja Izvoz jabuka Izvoz za Rusiju Crvene sorte Nedeljko Vasić Prinos Rod jabuke


Autorka

Zorana Ljubojev

Više [+]

Diplomirana novinarka. Sarađivala kao novinarka, dopisnica i reporterka za nekoliko različitih medija. Najviše voli teme o životu, radu i problemima, "običnog" čoveka.