Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Masline
  • 04.03.2023. 13:30

Prva rezidba na rod trebala bi krenuti u martu

Svake sedmice u martu, rade se vizualni pregledi kako bi se uočile promjene na pojedinim stablima, te izvršila zaštita i prihrana

Foto: Renata Prusina
  • 5.298
  • 287
  • 0

Kako je februar mjesec u kojem dolazi do diferenciranja pupova masline, prva rezidba na rod trebala bi krenuti u martu. Rezidba se redovno nastavlja uz sanitarni rez koji se odnosi prvenstveno na oštećenje, bolesne i grane u sjeni. Odstranjivanjem ovih grana dolazi do prozračnosti krošnje koja umanjuje pojavu relativne važnosti habitusa, a time i preduvjeti za nastanak bolesti i pojavu patogena.

Ovaj zahvat, kako pojašnjavaju inženjeri agronomije, dr.sc. Miro Barbarić i mr.sc. Marija Prlić iz Federalnog agromediteranskog zavoda, smanjuje akumulaciju pojave "čađavica", saprofitskih gljiva, a zaštita masline se obavlja sa bijelim uljem u koncentraciji od 1,5 posto u ovom periodu ili sa crvenim uljem.

Rezidbom se pomlađuju starije masline (Foto: Općina Neum)

Nakon vizualnog pregleda krošnje i reza na rod odstranjivanjem izrođenih grana iz prošle godine koja se obavlja na rubnim dijelovima krošnje, pojedine grane zahtijevaju pomlađivanje, te se prstenuju, čime sprječavamo ogoljavanje grana.

Rez unatrag

Rezidbom se pomlađuju starije masline iz panja ili guke, te one koje su opožarene tokom ljeta. Jako bitno je odstraniti izboje iz panja te vodopije kod kojih treba paziti kako bi u kombinaciji sa rezidbom unatrag , takve grane ostavili za rezervu i stvarali od njih rodne za godine koje slijede.

Obnova neumskih maslina: Kako revitalizirati opožarenih stabala?

Rez unatrag, tehnika je kojom se vrši pomlađivanje izrođenih i iscrpljenih grana na način da se odstranjuju vršni izrođeni dijelovi grana i tako potiče stvaranje novih rodnih izboja. Pri ovoj rezidbi skeletne grane koje imaju otklonjen ili povijen položaj imaju tendenciju bolje rodnosti pri kraju uzrasta dok prema sredini tjeraju bujnije izbojke. Obnavljanje jednogodišnjih izbojaka se obavlja uvijek odstranjivanjem izrođenih grana i izbojka. Grane se prorjeđuju od produljnice prema bazalnom dijelu kako ne bi vegetacija gornjeg dijela nadmašila snagu rasta donjeg dijela krošnje.

Pregledati svake sedmice

Svake sedmice u martu, rade se vizualni pregledi kako bi se uočile promjene na pojedinim stablima, te izvršila zaštita i prihrana. Prihrana se posebno obavlja mikrohranjivima folijarno prije cvatnje na bazi elemenata bora i cinka. Ovakvo tretiranje bi bilo poželjno provesti krajem marta te još jedan put pred cvatnju. Prihrana maslina sa plitkom obradom u ovom periodu se obavlja sa azotnim gnojivima.

Cijelo ukupna zaštita pesticidima se obavlja prije kretanja vegetacije. U ovom periodu se rade i mamci za potkornjake u obliku snopića grana kao i mehaničke prepreke oko debla stabala za zaštitu od pipe.

U periodu rezidbe treba obratiti pažnju da se orezane grane i korovi iznesu iz maslinika ili da se uz protupožarne mjere spale u njemu. Kod otvorenog plamena bitno je da se nalazi na većoj udaljenosti od postojeći stabala kako ne došlo do opaljenja grana, što na temperaturnoj razlici izaziva isušenje grana i kasniju pojavu bolesti na istim. 


Tagovi

Masline Rezidba maslina Miro Barbarić Marija Prlić Prihrana maslina Proljetni radovi FAZ Federalni agromediteranski zavod


Autorica

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]