Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita kruške
  • 15.02.2020. 13:30

Protiv kruškine buve dobra je i kaolinska glina

Glina suzbija prvu generaciju kruškine buve ako se primijeni, najkasnije, u prvoj polovini marta. Ona svojom praškastom strukturom, iritira ženku buve zbog čega odlazi sa pupa ili grana i ne polaže jaja.

Foto: Depositphotos/expressiovisual
  • 257
  • 16
  • 0

Resor za pružanje stručnih usluga u poljoprivredi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodooprivrede Republike Srpske, drugu godinu zaredom, realizovao je ogled sa kontrolom kruškine buve u zasadima krušaka pomoću kaolinske gline. Ogled je realizovan u voćnjaku Ilije Mijatovića iz Šušnjara, nedaleko od Banjaluke, na površini od jednog hektara.

Cilj je bio da se primjenom gline smanji polaganje jaja kruškine buve, a time, smanji i upotreba insekticida tokom sezone.

Spriječen razvoj jaja buve

Rađen je jedan tretman glinom i to u prvoj polovini marta 2019. godine, u količini od 40 kg/1.200 l vode. Iako je godina bila teška, sa aspekta zaštite i vremenskih prilika jer je prije i poslije tretmana često padala kiša, zaključeno je da je kaolinska glina, spriječila primjenu insekticida protiv jaja i larvi prve generacije kruškine buve, koja se pojavljuje neposredno nakon završetka cvjetanja. Što se tiče doze, ona može biti povećana i na 60 kilograma, čak i 80 kilograma gline po hektaru.

Na pupovima nije bilo jaja prve generacije ove štetočine, što je bio znak da je spriječeno polaganje jaja od strane imaga. Prije tretmana u martu, urađen je tretman preparatima na bazi bakra u količini od 2 l/850 l vode uz dodatak 100 litara vode u kojoj je bilo ugašeno 20 kilograma kreča.

Pomaže i ljetnja rezidba krušaka

Protiv druge generacije kruškine buve morali su se upotrijebiti insekticidi, međutim, i tada je njihova primjena bila manja jer su se primjenjivale manje doze (korišten je preparat Movento), u prvoj polovini maja, u količini jedan litar na 850 litara vode.

Ljetna rezidba spriječila napad štetočine (Foto: Bojan Kecman)

U prvoj polovini juna rađena je ljetnja rezidba stabala što je, takođe spriječilo jači napad druge i treće generacije jer je, zbog visokih temperatura, došlo do preklapanja istih i boljeg efekta primjenjenog insekticida Movento.

Djelovanje kaolinske gline, koja se sastoji od aluminijum silikata, ogleda se u tome da spriječava polaganje jaja ove štetočine jer krila ženke iritira praškasta struktura gline koja se nalazi na površini lista ili pupoljka. Zbog te iritacije ne dolazi do polaganja jaja, a time i prljanja plodova. Primijećeno je da (kao i 2018. godine) nije bilo napada prve generacije jabukovog savijača koji napada i krušku jer glina ometa i krila savijača a, ako se dobro aplicira, voćka bude potpuno bijela, zbog čega ženka savijača ne može da namiriše list i plod kruške.

Preporuka voćarima je da koriste glinu

Generalni zaključak, nakon dvije godine ogleda je da navedeno sredstvo pomaže u spriječavanju polaganja jaja i kasnijeg nastanka šteta od prve generacije kruškine buve i preporuka je svim prooizvođačima da upotrebljavaju glinu u svojim zasadima. Najbolje je da se ona upotrijebi u prvoj polovini marta mjeseca, kada je najintenzivniji let štetočine.

U kombinaciji sa tretmanom bakarno - krečnim preparatima u februaru sa gotovo 100% sigurnošću možemo reći da neće biti pojave larvi i lučenja medne rose prve generacije buve, a time i upotrebe insekticida.


Tagovi

Kontrola kruškine buve Ilija Mijatović Preparati na bazi bakra Ljetna rezidba Jabukov savijač Kaolinska glina


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]