Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj borovnice
  • 01.12.2019. 12:00
  • Antalija, Turska

Proširuju zasade pod borovnicom - prodaju je za 6,5 evra po kilogramu

Borovnica se iz Turske za Evropu šalje nakon poljske i pošto mogu da beru tokom čitave godine, otkupna cena je i više nego dobra, 6.50 evra/kilogramu! U drugoj godini imaju rod od tri kilograma po stablu, a maksimum je pet kilograma.

Foto: Bojan Kecman
  • 409
  • 31
  • 0

Da je borovnica, trenutno, među najprofitabilnijim voćnim vrstama u Turskoj mogli su se uveriti novinari iz više od 20 zemalja sveta tokom nedavne posete regionu Antalija, u organizaciji TGAJ (Turskog udruženja novinara poljoprivrede). Godišnja proizvodnja je oko 10.000 tona dok se kapacitet turskog tržišta procenjuje, na 30.000 tona. Plan je da se godišnja proizvodnja povećava za 1.000 tona.

Turski marš u proizvodnji povrća - 56.000 ha prekriveno plastenicima

Turska je prepoznala borovnicu kao voćnu vrstu koja brzo donosi profit. Novinari su posetili kompaniju "Oragro" u blizini Korkutelija, u regionu Antalije. Ova kompanija počela je sa radom 1960. godine i na, ukupno 327 hektara sopstvenih površina, uzgaja trešnje, kajsije, vinovu lozu, kruške i borovnice.

Borovnicu beru tokom čitave godine

Interesantno je da su borovnicu posadili na tri mesta. Prvo je u sedištu firme, na 600 metara nadmorske visine, druge parcele su u Antalya Çomaklı, na 900 metara nadmorske visine, a treće u Azizii, na čak 1.300 metara tako da obezbeđuju kupce borovnicom tokom cele godine. Od februara do maja beru u Antalya Çomaklı regionu pa do kraja avgusta beru na parcelama kod sedišta kompanije oko Korkutelija, a od septembra i oktobra berba se obavlja u brdima, u Azizi regionu, sve do februara.

Jedan od zasada u blizini je sedišta firme 

U firmi je zaposleno 50 stalnih radnika, od vozača do agronoma, a tokom berbe, angažuje se i do 400 sezonaca. Godišnji promet je 20 miliona evra a voće izvoze u Kinu, Južnu Koreju, Meksiko, Italiju, Bosnu i Hercegovinu, Rumuniju itd. Samo su u 2018. godini imali 20 vazdušnih pošiljki trešanja za Kinu. 

Odlična izvozna cena za Evropu

Što se tiče borovnice, najveći konkurent kompaniji “Oragro“ je Poljska. Borovnica se za Evropu šalje nakon poljske i pošto mogu da beru tokom godine stalno, otkupna cena je i više nego dobra, 6.50 evra/kilogramu! U drugoj godini imaju rod od tri kilograma po stablu, a maksimum je pet kilograma. Borovnica nije u zemlji već u plastičnim buradima jer je pH zemljišta od 7.58 nepovoljna za borovnicu. 

Neverovatan prinos

U sortnom materijalu preovlađuju američke sorte, a prema rečima Mehmeta Čičeka, jednog od osnivača kompanije, čak se i Amerikanci od kojih je nabavljen sadni materijal (jedna biljka košta 15 evra) ne mogu načuditi prinosu od tri kilograma po stablu u drugoj godini. Čiček tvrdi da je za tako visok prinos zaslužno mnogo sunčanih dana, a iako godišnja količina padavina 600 mm, prosečna veličina ploda je 18 milimetara. Za vodu su zaslužna dva velika akumulaciona jezera u kojima se, tokom zime i proleća, sakuplja kišnica.

Borovnica se navodnjava se kišnicom 

Led pada svake nedelje

Najzanimljiviji podatak novinarima bio je taj da, tokom sezone, barem jednom nedeljno, u zasadima oko Korkutelija pada led. "Bez protivgradnih mreža ništa ne bi ostalo na stablima borovnica, trešanja i svog ostalog voća. U ovakvim uslovima kada su klimatske promene svake godine sve više izražene, imati voćnjak bez protivgradnih mreža ravno je samoubistvu", kaže Čiček.

Skupa zemlja

Nagli razvoj poljoprivrede u regionu Antalije doveo je i do rasta cena parcela. "Oragro" je svaki posađeni hektar upisala kao svoju svojinu. Cena zakupa jednog hektara zemlje u regionu Korkutelija je 200 evra/ha godišnje što i nije skupo. Međutim, ako se taj isti hektar želi kupiti, mora da se izdvoji 30.000 evra. Povoljno je to što država subvencioniše sa 50% bilo koji vid ulaganja ne samo ove, već i ostalih kompanija u poljoprivredu. Od nabavke mehanizacije do protivgradnih mreža. Vredi se ugledati na njih!


Foto prilog


Tagovi

Uzgoj borovnice Turska borovnica Antalija Oragro Berba Cena otkupa Cena zemlje Navodnjavanje


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sadnice ribizle spremne za sadnju.