Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rod voća
  • 03.07.2021. 12:15

Proljetni mraz prepolovio urod voća i uduplao cijene!

Voće je dobrog zdravstvenog stanja i pravovremeno je odrađena zaštita od bolesti, ali najveća oštećenja nanio je mraz tako da se to nije moglo popraviti ni hemijskim tretmanima.

Foto: Bojan Kecman (ilustracija)
  • 81
  • 171
  • 0

Izvjesno je da će prinosi voća u 2021. godini biti manji u prosjeku za 50 odsto u odnosu na planirane usljed kasnih proljetnih mrazeva koji su uzrokovali velike gubitke skoro na svakoj vrsti. Kao posljedica toga i ovogodišnje cijene će biti iznad prosječnih.

U Udruženju voćara RS naglašavaju da su štete u pojedinim zasadima čak i stoprocentne. 

Prema riječima predsjednika ovog udrženja, Dragoje Dojčinovića, trešnja je loše rodila tako da praktično nije ni bilo berbe, jedino je malo drugačije bilo u Hercegovini. Zbog toga je na domaćem tržištu pored te, najviše bilo i one iz uvoza, prenosi Srna. 

S druge strane, malina i jagoda bile su dobrog kvaliteta. Kod njih je isto došlo do smanjenja uroda zbog mraza, ali malinari su zadovoljni postignutom cijenom. 

Najmanje štete pretrpila jabuka

Kada je u pitanju breskva, Dojčinović napominje da ni tu praktično nije bilo berbe pa su se voćari većinom odlučili da iskrče zasade jer uslijed klimatskih promjena, u sjevernijim područjima, godinama već nemaju prinosa. 

I kod kruške situacija je prilično loša pa može se reći da uzgajivači skoro da i nisu imali nikakvih prinosa, u čitavoj Republici Srpskoj, mada ni u regionu nije drugačije. Kako kaže, čak i oni koji posjeduju sisteme za orošavanje nisu imali puno uspjeha jer je i kod njih zabilježena šteta od 80 do 100 odsto.

"Tamo gdje je ipak bilo nekog roda, plodovi su lošeg kvaliteta i vjerovatno će završiti u preradi, za proizvodnju rakije", napomenuo je predsjednik udruženja.

Međutim, jabuka je bolje prošla, iako nisu sve sorte dobro rodile dok su najveće štete zapažene na Ajdaredu pa će prema nekim procjenama prinosi biti dobrog kvaliteta i iznosiće do 50 odsto od planiranih. 

"Ove sezone sve vrste će biti skuplje, što se već može vidjeti u tržnim centrima, marketima i piljarama", naveo je Dojčinović i istakao da uzrok tome nisu uzgajivači, već da su se u te cijene ugradili trgovci čije su, kako kaže, i do dva puta veće marže u odnosu na proizvođačke cijene.

Voćari zadovoljni dobijenim podsticajima

Ipak, voće se nalazi u dobrom zdravstvenom stanju i pravovremeno je odrađena zaštita od bolesti, ali najveća oštećenja nanijeli su mrazevi tako da se to nije moglo popraviti ni hemijskim tretmanima. 

Što se tiče podrške Ministarstva poljoprivrede RS, Dojčinović kaže da su zadovoljni proizvođači koji su predali voće jer su već u februaru dobili sedam pfeninga podsticaja za jedan kilogram jabuka, a osam za krušku, što smatra da je sasvim realno. 

Napominje da su uzgajivači jabuke nezadovoljni zato što nisu, kao i ostali voćari, od Vlade dobili potpore zbog posljedica koje su imali uslijed pandemije virusa korona. 

Mraz definitivno "obrao" voće ove godine?

Podsjetimo i prošle godine, jači mraz u aprilu u očaj je bacio većinu proizvođača u RS. Naročito su bila pogođena područja opština Gradiška, Prnjvor, Kozarska Dubica, Laktaši, Banjaluka i veći dio opštine Prijedor.

Klimatske promjene ponovo su pokazale svoje lice. U narednim godinama najveći problem poljoprivrednicima neće biti suša, grad i olujni vjetar, već mraz. Zima se pomjera u proljeće i ako se nešto ne preduzme, u smislu borbe protiv mraza, prijeti veliki pad proizvodnje voća.


Tagovi

Uzgoj voća Prinosi voća Proljetni mrazevi Berba voća Cijene voća Podsticaji Ministarstvo poljoprivrede Dragoja Dojčinović Udruženje voćara RS


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.