Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Unosan posao
  • 02.07.2022. 10:30
  • Tuzlanski kanton, Federacija Bosne i Hercegovine, Živinice

Proizvodnja jagode - na dva dunuma, zarada 5.000 KM

Nazima i Damir Džankić su svoju plantažu proširili na 20 dunuma i tu ne planiraju stati. U jagodi vide priliku za dobar posao i dobru zaradu.

Foto: Arhiva Nazime Džankić
  • 427
  • 70
  • 0

Proizvodnja jagode je nekada bila veoma zastupljena na području Živinica, međutim zbog nedostatka poticaja, ova proizvodnja je svedena na minimum. Damir i Nazima Džankić iz naselja Svojat se već 20 godina bave proizvodnjom jagode. Počeli su sa dva dunuma, a danas proizvode ovu kulturu na površini od 20 dunuma i tu ne misle stati.

"Jagodom smo se počeli baviti slučajno, suprug je radio na Toplici sa jagodom i htio je da se okuša u vlastitom poslu, da bude svoj gazda. Zasadili smo prva dva dunuma, sve je dobro išlo, jest da ima ulaganja u potrebni materijal i hranu, ali smo zadovoljni", za Agroklub priča 40-godišnja Nazima.

Najveći proizvođači u TK

Poslije su proširili na deset dunuma, a prošle godine na još deset, što ih čini jednim od najvećih proizvođača jagode na području Tuzlanskog kantona. Iako imaju samo 9 dunuma zemlje u svom vlasništvu, to ih nije spriječilo da šire proizvodnju. Odlučili su da koriste zakupljene parcele.

Nerijetko se zna desiti da ovo podneblje pogodi jako nevrijeme i nanese velike štete na poljoprivrednim usjevima.

Otkad su proširili proizvodnju, imaju i svoje radnike

"Dođe maj i berba, pa padne jaka kiša i led te ošteti jagode, i umanji rod, ali opet se uz rad i trud uspije iznijeti zadovoljavajuća količina. Dešavale su se i poplave na usjevima, ali mi se borimo i uporni smo da održavamo jagodu što duže", dodaje naša sagovornica.

Kvalitet njegove jagode prepoznatljiv je u gradu Živinice, pa svoje proizvode bez problema plasiraju kod kuće i u lokalnim piljarama, s kojima već godinama sarađuju.

"Mi smo prezadovoljni jagodom, i cijenom i rodom. Prethodnih godina je cijena bila 2,5 KM, a sada je 3,5 do četiri marke. Otkad smo proširili proizvodnju, imamo i svoje radnike, a mi nadgledamo. Na ovaj način smo korisni i lokalnoj zajednici, jer osim svojoj, obezbjeđujemo zaradu i drugim porodicama", ističe.

Prodaju i sadnice

Kažu da je proizvodnja jagode težak, ali unosan posao te da može predstavljati temelj za prosperitet cijelog područja grada. U skladu s tim apelira na lokalne vlasti da uvedu poticaj na ovaj vid proizvodnje, kako bi i drugi pokrenuli vlastiti biznis.

Plasman bez problema

Bave se i proizvodnjom i prodajom sadnica jagoda sorti: Maja, Alba, Roksana, Kleri i mjesečarki. Godišnje proizvedu i do 500 hiljada sadnica i sve uspiju prodati. Dobrog su kvaliteta, sa jakim korijenom, a prodaju ih po 0,20 KM i brzom poštom šalju u sve dijelove Bosne i Hercegovine.

Ptice i puževi u napadu na jagode - kako sačuvati plodove?

"Nama se jagoda veoma isplati, jer na dva dunuma zaradimo oko pet hiljada maraka. Godinama ih radimo i znamo šta im treba, ukoliko se i javi neki problem u proizvodnji, znamo kako ga riješiti jer smo to već prošli. Iskustvo je najvažnije, a mi ga imamo i ne planiramo odustati od jagoda", poručuju Džankići.


Fotoprilog


Tagovi

Proizvodnja jagode Proizvodnja sadnica jagode Nazima Džankić Živinice Damir Džankić


Autorica

Naila Čaušević

Više [+]

Majka dvoje djece. Po struci PR menadžer, po zanimanju poljoprivrednica.