Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Berba krušaka
  • 24.08.2019. 11:00

Proizvođači viljamovke u Republici Srpskoj i FBiH zadovoljno trljaju ruke

Uzgajivači krušaka u oba entiteta mogu da budu zadovoljni jer zbog manjih prinosa u odnosu na prošlu godinu očekuju se više cijene konzumne i industrijske Viljamovke. Iako je i kvalitet plodova u većini zasada slabiji potražnja je velika pa se cijena industrijske kruške skoro izjednačila sa konzumnom.

Foto: Bojan Kecman
  • 946
  • 50
  • 0

Berba viljamovke, najzastupljenije sorte krušaka na području Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine uveliko traje. Iako je ova godina zbog proljećnih padavina kasnila po pitanju zrenja u odnosu na prošlu, sadržaj šećera u plodu dostigao je optimalnih 9 do 11% što može da garantuje čuvanje plodova u hladnjačama. Voćari koji su se opredjelili za pravljenje rakije od viljamovke počeće da je beru u narednih nekoliko dana jer je za kvalitetniju rakiju bolje da kruška duže ostane na grani.

Prinos viljamovke u većini zasada, u odnosu na 2018. godinu, niži je za 20% ali će kvalitet plodova koji su u prvoj klasi biti bolji jer, iako će berba kasniti petnaestak dana, veći je broj sunčanih dana u poređenju sa prošlom godinom. Mnogo proizvođača nije uspjelo da se izbori sa bolestima pa će veliki procenat roda, procjene su i do 70%, biti za industriju. Naime, zbog viška padavina u aprilu, maju i junu, u većini zasada nije bilo moguće obaviti neophodne tretmane protiv čađave krastavosti krušaka, a lošijem kvalitetu doprinijele su i niske temperature i mraz poslije oplodnje.

vd
Kilogram viljamovke za industriju traži se po cijenama od 0,30 do 0,40 evrocenti

Zbog manjih prinosa i otkupna cijena će biti viša pa se kilogram viljamovke za industriju već traži po cijenama od 0,30 do 0,40 evrocenti. Pojedini otkupljivači nude manje cijene, ali je teško očekivati da će pronaći dovoljne količine jer je slabija ponuda krušaka, a i u Evropi su prinosi manji za 14% u odnosu na 2018. godinu.

Što se tiče prve klase viljamovke, cijena bi mogla da bude od 0,40 do 0,60 evrocenti/kilogramu, kao što je bio slučaj i sa otkupnom cijenom sorte krušaka santa marija, koja se ranije obrala. Očekuje se da će i cijena sorte abate fetel koja će se brati krajem septembra biti viša u odnosu na prošlogodišnju.


Fotoprilog


Tagovi

Viljamovka Santa Marija Abate fetel Industrijska kruška Čađava krastavost krušaka


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.