Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Protest u BiH
  • 13.08.2022. 09:00
  • Bosna i Hercegovina

Proizvođači malina najavljuju masovne proteste i blokade u BiH

Već naredne nedelje održaće sastanak Upravnog odbora sa kojeg će poslati pismeni zahtev hladnjačama da se izjasne o cenama.

Foto: Depositphotos/modfos
  • 195
  • 355
  • 0

Proizvođači malina sa područja opština Bratunac, Srebrenica i Milići, okupljeni u Udruženju "Vilamet" najavljuju proteste širom Bosne i Hercegovine, ukoliko otkupljivači ne izađu sa cenama identičnim onima u Srbiji. Napominju da isti sortiment i tržište treba da donese i istu cenu. 

Najavljene i blokade

Prema rečima predsednika Upravnog odbora ovog udruženja, Ivana Stojanovića, malinari već godinama imaju stav da cena treba biti jednaka onoj u komšiluku, trenutno ne niža od 10 KM (600 dinara). 

"Otkupljivači najavljuju neke niže cene i ako izađu s njom, mi ćemo izaći na masovne proteste, čak možda i neke granične prijelaze i institucije da blokiramo. Ovo je čista pljačka. Oni da izvezu samo u Srbiju imaju zarade dve do tri marke, da ne idu dalje. Mi to nećemo dozvoliti", rekao je Stojanović za Agroklub. 

Sav rod ljetne sorte maline je već predat hladnjačama (Foto: Depositphotos/Ashtray25)

Iz ovog udruženja su juče (11.8.) stupili u kontakt i sa drugim proizvođačima u BiH i, kako navode, ogorčenje je jednako. Već naredne sedmice održaće sastanak Upravnog odbora sa kojeg će poslati pismeni zahtev hladnjačama da se izasne o cenama. Ukoliko one ne budu usklađene sa onima u regionu, odrediće datum protesta. 

"Oni kažu niko ne traži malinu, pa neka traže kupca, ako ga mi budemo tražili oni nam onda i ne trebaju. Nas i proizvođače u Srbiji deli jedan kilometar, a oni imaju tri marke više cene, nema logike."

Sav rod letnje sorte maline je već predat, u toku je berba jesenje sorte i kupine. Zvanično nijedna cena, kažu, nije poznata, ali se nagađa o "mizernoj cifri od šest marki", a ukoliko dobro prođu na tržištu proizvođačima bi bio doplaćen ostatak, što malinari ne prihvataju. 


Tagovi

Protest Cena maline BiH Protest malinara


Autorka

Selma Mujić

Više [+]

Diplomirani žurnalista i digitalni marketing menadžer, s višegodišnjim iskustvom u tv i web novinarstvu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.