Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dunja
  • 19.12.2019. 18:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Stara Pazova

Programeri se iz Beograda preselili na selo gde uzgajaju dunje i prave poslastice

Mirjam i Dejan, programeri iz Beograda, odlučili su da svoje kancelarijske poslove zamene poljoprivredom. Uzgajaju dunju i od nje prave poslastice po receptu iz 1936. godine.

Foto: Pixabay/LoggaWiggler
  • 754
  • 121
  • 0

Mirjam i Dejan su se iz Beograda preselili na porodično imanje u Surduku, kako bi zasadili dunje. Oboje su napustili programiranje i okrenuli se poljoprivredi. 

Prvi korak je bio pre šest godina, kada su se preselili iz Beograda na Dejanovo porodično imanje. "Prosto je sve postalo isuviše napeto, isuviše brzo, teško. Sve je za juče, sve je za odmah. Mnogo tenzija. Poslodavci koji su, takođe, veoma zahtevni. Gužva u Beogradu. Sve više vozila," kaže Mirjam.

Kako pripremiti zemljište za sadnju dunje i odabrati dobre sadnice?

Uputili se na selo bez iskustva u poljoprivredi 

Za dunju su se opredelili raspitujući se za tuđa iskustva i u literaturi, jer su kažu morali da budu realni. Došli su iz grada, bez iskustva u poljoprivredi, ali uspeli su kažu, da odaberu voćku koja je njima u tom trenutku izgledala najprimamljivija. 

Prisećajući se početaka, kažu da im nije bilo ni malo lako. "Nisam znala ni gde je Surduk, a dunju sam poslednji put jela dok mi je bila živa prabaka, pa pravila sve ovo što ja danas pravim, tako da, zahvaljujući njoj, otuda još jedna ideja," kaže Mirjam.

Izbor voća bio je pun pogodak, a posle šest godina u sezoni im rodi pet tona. Kažu i da oko dunja, nema previše posla. Ipak, malo im je preoblematičnije kada su kišni dani i krene trava da raste. Tada imaju više posla, jer ih očekuje košenje trave na svake dve nedelje. Berba im kažu nije problem. Naprave mobu, pa im u posetu dođu prijatelji, kako bi dan proveli u prirodi, prenosi RTS.

Jesenje đubrenje važna mera kod uzgoja drvenastih voćaka

Recept šumadijski, a začini egipatski 

Recept šumadijski još iz 1936. godine dobijen je od prabake, dok su začini egipatski.

Poreklo Mirjam je i razlog zašto su džem, kompot i slatko koje ona pravi drugačiji. "Kada me pitaju otkud karanfilić u kompotu, odgovorim da sam pomešala Šumadiju i Egipat. Ja sam po ocu Egipćanka, a po majci sam iz Lunjevice, odnosno po pradedi, tako da mi najmanje prija Srem i Vojvodina koja je ravna. Kada smo prvi put išli kolima i obilazili, pitala sam se ima li neko brdo," priseća se Mirjam.

Iskustva ovih mladih ljudi su i ta da oni zarađuju daleko više od prerađevina, nego što bi to bio slučaj od same sirovine. 

Nisu zažalili što su otišli iz Beograda. Posao programera je kažu bio sigurniji, ali sada im je možda teže, jer slobodnog vremena nemaju, ali imaju mir zelenilo i miris dunja.

Kao što smo ranije pisali plodovi dunje sazrevaju skoro najkasnije od sveg voća i to u jesen, tačnije u oktobru i novembru. Dunja spada u jabučasto voće, zajedno sa jabukom i kruškom. Ona ima aromatične, krupne, lako prepoznatljive plodove, koji su veoma dobra sirovinu za različite vrste prerade. 

Kako ispeći kvalitetnu rakiju od dunje?

Osim sokova, kompota, likera i ostalih proizvoda od tog voća može da se pravi i rakija dunjevača, s tim što pri tom treba proizvođači treba da poštuju osnovna pravila da bi dobili željeni rezultat.


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cveta (kra­jem aprila ili početkom maja) i zato vrlo retko strada od kasnih prolećnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovno rađa (što nije slučaj s većinom... Više [+]

Izvori

RTS


Tagovi

Dunja Zasadi dunje Programiranje Poljoprivreda Voćarstvo Džem Kompot Slatko Mirjam Dejan


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.