Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Promena vremena
  • 30.09.2022. 13:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Procvetala višnja u septembru - nešto je do vremena, nešto do voćara?

Kada dođe do retrovegetacije u voćnjacima, tada bi trebalo da se, u rano u proleće, pred početak vegetacije, sprovede intenzivnija rezidba i izbalansirana mineralna ishrana.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 325
  • 22
  • 0

Nije neobično da u ovo doba godine ponovo cvetaju pojedine voćne vrste, posebno koštičave. Ovih dana zabeleženo je cvetanje višnje na nekoliko lokacija, što je, kažu poljoprivredni stručnjaci posledica vremenskih uslova. Ova pojava se najčešće pojavljuje tamo gde nisu sprovedene pravovremene mere.

Martovsko vreme

Sanda Klještanović iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi kaže da je ova pojava najizraženija u zasadima gde nisu sprovedene mere zaštite u cilju suzbijanja štetnih organizama, prvenstveno od prozrokovača mrke pegavosti lista višnje, usled čega je došlo do prevremenog opadanja listova. Na stablima se zapaža bubrenje lisnih pupoljaka, rast nove lisne mase, što se obično dešava na vršnim delovima lastara, cvetanje, a ređe se može videti i plod.

Cvetao bagrem po drugi put: Zima će biti oštra i duga?

"Do retrovegetacije dolazi i usled ektremnih vremenskih uslova kakvi su bili u ovoj godini. Tu prvenstveno mislim na hladno proleće, kada dolazi do mrazeva koji taj prvi rod, prve pupoljke ili prve cvetove, koje je trebalo brati u ovoj godini, uništi. Biljka i dalje raste i razvija se, ima sve optimalne uslove za zdrav list", kaže Klještanović i dodaje da u ovakvim vremenskim uslovima, kada nemamo uobičajene jesenje temperature već imamo tople dane i nešto hladnije noći, biljku podseća na vreme u martu i aprili kada kreće vegetacija, što doživljava kao signal da treba da procveta.

Usled jačeg stepena aktivacije pupoljaka biljka se iznuruje i nespremno ulazi u fazu mirovanja gde može doći do izmrzavanja vegetativnih i generativnih delova biljke, a sve to se odražava na narednu vegetacionu sezonu, u kojoj se može očekivati umanjen prinos.

"Ono što je potrebno sada uraditi na procvetalim stablima višnje je svakako ukloniti tek iznikle listove ili cvet, zatim uraditi orezivanje, potom voćnjak nađubriti i naravno sprovesti sve mere nege, jer još jednom ću podsetiti da se ova pojava, odnosno retrovegatcija dešava i kada ranije zaraženi listovi otpadnu, i u ovo vreme kreću novi. Stvara se nova lisna masa da bi biljka preživela."

Važnost analize zemljišta

Ona takođe još jednom podseća na značaj analize zemljišta i kod zasada voća, jer je veoma važno znati koliko je potrebno mineralnih đubriva za pravilan razvoj biljke, kako bi krajnji rezultat, odnosno plod, bio kvalitetan i kako bi po jedinici površine njegova količina bila zadovoljavajuća.

Trebalo bi sada ukloniti tek iznikle listove ili cvet

"To je svakako važno jer se voće gaji kako bi se ostavrila zarada, odnosno kako bi ga količinski bilo dovoljno, ali i da kvaltet ne bude doveden u pitanje", tvrdi Klještanovićeva iz Poljoprivredne stručne službe u Rumi.

Naša sagovornica dodaje da kada dođe do retrovegetacije u voćnjacima, tada bi trebalo da se, u rano u proleće, pred početak vegetacije, sprovede intenzivnija rezidba i izbalansirana mineralna ishrana. Ove mere treba da pomognu biljkama da se oporave od stresa izazvnog retrovegetacijom, i da u novoj proizvodnoj godini daju dobar prinos, koji bi trebao da ima i kvalitet, i kao takav mogao da bude plasiran na tržište.


Tagovi

Cvetanje voća Cvetanje višnje Sanda Klještanović Retrovegetacija Rezidba voća Analiza zemljišta


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)