Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malina
  • 30.03.2021. 14:00

Problemi koje izaziva malinina mušica i kako je suzbiti?

Problem hemijskog suzbijanja je što su ovi insekti aktivni tokom perioda kada malina cveta, a tada nije dozvoljena upotreba insekticida.

Foto: Depositphotos/Akchamczuk
  • 502
  • 14
  • 0

U toku je vezivanja i izbor izdanaka maline koji su zdravstveno zadovoljavajući. Primećena je pojava zadebljanja (gala) sa larvom malinine mušice galice. Gale se mogi naći celom dužinom izdanka, čak i na lisnim drškama, navodi stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Užice Zorica Lazić

Četvorogodišnja ispitivanja (Tanasković i Milenković, 2011) pokaziju da nivo zaraženih izdanaka može da bude osam do 51 odsto.

Ima samo jednu generaciju godišnje

Malinina mušica galica je dugaška od dva do 2,5 mm, boja može da joj varira od nijansi smeđe do crne boje. Po klasifikaciji ova muva pripada grupi opnokrilaca. Jaja su narandžaste boje i imaju ovalan oblik. Larve su takođe narandžaste boje i mogu narasti do četiri milimetara dužine. Izgledaju kao da su podeljene na članke zbog udubljenja oko tela.

Ovaj štetni insekt ima samo jednu generaciju godišnje. Zimu provodi u formi odrasle larve u galama (zadebljanima) koje izgledaju kao ispupčenja na izdanku maline ili kupine. Na zasadima se odrasli insekti pojavljuju od maja meseca, pa sve do avgusta, ističe Lazićeva.

Nakon nekoliko dana kada malo ojačaju ulaze skroz u izdanak maline. Na mestu gde se larve bude zadržale, nakon dvadesetak dana se može primetiti gale koje nastaju usled onoga što ova štetočina izlučuje. Na jednom se može nalaziti i nekoliko napadnutih mesta. Oni oštećeni su iznad zadebljanja slabi i dešava se često da se osuše.

Jedina opcija suzbijanja - preventiva

Problem hemijskog suzbijanja je da ovi insekti su aktivni tokom perioda kada malina cveta, a tada nije dozvoljena upotreba insekticida. Kada se larva ubuši, nemoguće je suzbiti hemijom. 

Suzbijte malininu mušicu izdanka

Kako smo ranije pisali, najvažnije je suzbiti pojavu prve generacije. Za to je neophodno da se prati stanje u malinjaku u jesen. Pregled se obavlja zasecanjem 30 do 40 izdanaka do osnove i skidanjem kore. Ukoliko se u donjem delu uoče tamne zone i pruge - štetočina je prisutna. Krajem marta, sledeće godine, desetak treba zaseći tankom iglom, a potom pregledati zaseke tokom aprila i maja. Mogu da se koriste i feromonske klopke.

Malinina mušica galica se preventivno suzbija uklanjanjem inficiranih izdanaka nakon završene berbe ili u toku vezivanja u proleće. Uklonjene grane treba ukloniti iz zasada i uništiti spaljivanjem. Suzbijanje pesticidima zahteva pažnju i savetovanje sa stručnjacima, jer se razvoj mušice i polaganje jaja poklapa sa cvetanjem maline, naglašava užički stručnjak za zaštitu bilja.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Malinina mušica Gale Izdanci maline Zorica Lazić Preventiva Hemijsko suzbijanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.