Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bijeli drvotočac
  • 25.01.2021. 13:30

Primjećen bijeli drvotočac - kako ga se riješiti?

Štetočina je znatno opasnija u jabučnjacima guste sadnje nego u sistemima slobodnog uzgoja. Može se suzbiti u vrijeme kada se pili iz jaja ili kada povremeno izlazi iz bušotina.

Foto: WikimediaCommons/Arnstein Rønning
  • 250
  • 5
  • 0

Prilikom rezidbe jabučastog voća koja je u toku, u pojedinim zasadima utvrđeno je prisustvo gusjenice drvesnice ili bijelog drvotočca (Zeuzera pyrina). Ova štetočina može biti veoma destruktivna posebno u mladim voćnjacima, gdje je dovoljan jedan primjerak da uništi cijelo stablo, upozorava stručnjak za zaštitu bilja, Zorica Lazić.

Napada skoro sve vrste i to: jabuku, krušku i dunju, zatim trešnju, orah, lješnik, malinu i razno šumsko drveće. Odrasli leptiri imaju krila bijele boje sa crnim tačkama. Roje se od juna do početka septembra. U tom periodu ženke polažu jaja, u pukotine kore ili pupoljke u gornjem dijelu debla. Drvotočac ima jednu generaciju koja se razvija za dvije do tri godine.

Štetočina je tu, čim ima zastoja u rastu voćke

Gusjenice, nakon piljenja ubušuju se u grančice. Povremeno izlaze napolje i ubušuju se u nove. Mogu doći i do debljih grana pa i do stabla.

Gusjenice se ubušuju u grančice (foto: Bojan Kecman)

Prisustvo drvesnice u zasadu otkrivamo po zaostajanju rasta, sušenju grančica ili gornjeg dijela drveta. Na mjestu ishrane gusjenice, primjećuje se intezivno izbacivanje crvenkastog izmeta koji pada pored, objašnjava ovaj stručnjak.

Štetočina je znatno opasnija u jabučnjacima guste sadnje nego u sistemima slobodnog uzgoja. Može se suzbiti u vrijeme kada se pili iz jaja ili kada povremeno izlazi iz bušotina. Većina ih se pili u avgustu i septembru, kada je i optimalno doba za njihovo suzbijanje.

Na koji način je uništiti?

Njihovo uništavanje u granama ili stablu sprovodi se ubrizgavanjem insekticida jake isparljivosti, hlorpirifos u rupu gdje se nalaze i ona se odmah zatvara voćarskim voskom.

Bijeli drvotočac: Opasnost za voćnjake - dovoljna jedna gusjenica da uništi stablo

Kako smo ranije pisali, na brojnost leptira može da se utiče primjenom preparata koji se koriste protiv smotavca jabuke i drugih insekata, ali je problem duži period polaganja jaja, zbog čega je potrebno stalno praćenje zasada i zdravstvenog stanja usjeva.

Zaražene grane potrebno je orezati i spaliti, pri čemu obratiti pažnju da se rezidbom ukloni i dio gdje se nalazi gusenica. U praksi se odsijeca neposredno ispod mjesta izbacivanja izmeta, savjetuje Lazić.


Tagovi

Gusjenica drvesnica Bijeli drvotočac Zastoj u rastu voćke Jabučar Bolesti jabuke Štetočine


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas