Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zeuzera pyrina
  • 25.01.2021. 10:00

Primećena gusenica drvesnica - kako je se rešiti?

Gusenice, nakon piljenja ubušuju se u grančice. Povremeno izlaze iz bušotina i ubušuju se u nove deblje grančice.

Foto: WikimediaCommons/Arnstein Rønning
  • 637
  • 13
  • 0

Prilikom rezidbe jabučastog voća koje je u toku, u pojedinim zasadima utvrđeno je prisustvo gusenice drvesnice ili belog drvotočca (Zeuzera pyrina). Ova štetočina može biti veoma destruktivna posebno u mladim zasadima, gde je dovoljna jedna gusenica da uništi celo stablo, upozorava stručnjak za zaštitu bilja Poljoprivredno stručne službe Užice Zorica Lazić.

Napada skoro sve voćne vrste i to; jabuku, krušku i dunju, zatim trešnju, orah, lesku, malinu i razno šumsko drveće. Odrasli leptiri imaju krila bele boje sa crnim tačkama. Leptiri se roje od juna do početka septembra. U tom periodu ženke polažu jaja, u pukotine kore ili pupoljke u gornjem delu stabla. Drvesnica ima jednu generaciju koja se razvija za dve do tri godine.

Drvesnica je tu, čim ima zastoja u rastu voćke

Gusenice, nakon piljenja ubušuju se u grančice. Povremeno izlaze iz bušotina i ubušuju se u nove deblje grančice. Gusenice mogu doći i do debljih grana pa i do stabla.

Gusenice se ubušuju u grančice (foto: Bojan Kecman)

Prisustvo drvesnice u zasadu otkrivamo po zaostajanju rasta ili po sušenju grančica ili gornjeg dela stabla. Na mestu ishrane gusenice, primećuje se intezivno izbacivanje crvenkastog izmeta koji pada pored stabla, objašnjava užički stručnjak.

Drvesnica je znatno štetnija u jabučnjacima guste sadnje nego u sistemima slobodnog uzgoja. Može se suzbiti u vreme kada se gusenice pile iz jaja ili u vreme u vreme kada povremeno izlaze iz bušotina. Većina gusenica se pili u avgustu i septembru, kada je i optimalno vreme za njihovo suzbijanje.

Na koji način je uništiti?

Suzbijanje gusenica u grani ili stablu sprovodi se ušpricavanjem insekticida jake isparljivosti, hlorpirifos u rupu od štetočine i rupa se odmah zatvara voćarskim voskom.

Beli drvotočac: Opasnost za voćnjake - dovoljna jedna gusenica da uništi stablo

Kako smo ranije pisali, na brojnost leptira može da se utiče primenom insekticida koji se koriste protiv smotavca jabuke i ostalih štetočina, ali je problem duži period polaganja jaja, zbog čega je potrebno stalno praćenje stabala i njihovog zdravstvenog stanja.

Zaražene grane potrebno je orezati i spaliti, pri čemu voditi računa da se oreže i deo gde se nalazi gusenica. U praksi se odseca neposredno ispod mesta izbacivanja izmeta, savetuje Lazićeva.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Gusenica drvesnica Zorica Lazić Zastoj u rastu voćke Jabučar Bolesti jabuke Štetočine


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Cvetna pijaca održava se danas (5.4.) i sutra (6.4.) na platou ispred "Spens"-a u Novom Sadu. Svakog idućeg petka i subote tokom aprila ovde ćete moći da pronađete cveće, sadnice, med, opremu za hortikulturu.