Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tražena roba
  • 28.07.2018. 08:00

Prilika za zaradu: Rajsko voće rajske cijene

Svježe smokve prodaju se i po 10 KM, a da su tražena roba svjedoči činjenica da je prva tura već planula.

Foto: Pixabay/Hans
  • 4.452
  • 188
  • 0

Na rod su stigle prve smokve u Hercegovini. Svježe smokve prodaju se i po 10 KM, a da su tražena roba svjedoči činjenica da je prva tura već planula. Tko god ih prodaje uspio je prodati, bez da je ijedna ostala. 

S obzirom da je sezona tek počela očekuje se da će cijena svježih smokava pasti, ali samo za 1-2 KM. 

Glavne mušterije za smokve su strani turisti, ali i dosta ljudi iz Hercegovine smokve prodaje u Bosni preko internet oglasa. Iako je kupovina preko interneta ''na neviđeno'' i te su smokve prodane, a naručivalo se i po 10 kg.

Smokve u čokoladi

Rajsko voće kako još nazivaju smokve, u Hercegovini se prodaju doslovno u svim oblicima.

Tako je u kolovozu moguće kupiti suhe smokve u brašnu ili bez brašna, smokve sušene na suncu bez sumpora, suhe smokve u čokoladi. 

Cijena im je prosječno oko 7 KM po kilogramu, ali s obzirom da je prošle godine prinos smokve bio manji, moguće je očekivati i da će cijena suhe smokve rasti. U Hercegovini je moguće i kupiti džem i slatko od smokava koji se prodaju od 10 do 15 KM po kilogramu. 

Unatoč tome što je cijena smokva po kilogramu visoka, niža je nego u Hrvatskoj. Naime, u Hrvatskoj se svježe smokve prodaju po 60 do 80 KN (15-20 KM) po kilogramu, a suhe smokve se prodaju po 50 KN. 

Prema podacima Agencije za statistiku, ukupan prinos južnog voća je u 2017. godinu smanjen u odnosu na godinu ranije. Tako je u 2017. godini bilo 80.215 rodnih stabala smokve na kojima je bilo ukupno 678 tona smokava. Po stablu je ukupno bilo 8,5 kilograma. Godinu ranije bilo je 100,300 rodnih stabala.

Smokve liječe sve 

Ako želite nešto dobro učiniti za zdravlje onda pojedite smokvu. Smokve su bogate prirodnim šećerima, mineralima i vlaknima. Također, bogate su mineralima, uključujući kalij, kalcij, magnezij, željezo i bakar, te su dobar izvor antioksidativnih vitamina A, E i K koji doprinose zdravlju.

Zbog visokog udjela vlakana djeluju kao prirodni laksativ. Sadrže probiotike koji poboljšavaju funkcioniranje crijeva. Smanjuju kolesterol, te sprječavaju bolesti srca. 

Osušene smokve sadrže  omega-3 i omega-6 masne kiseline, koje smanjuju rizik od bolesti srca. Istraživanja su pokazala kako smokve mogu pomoći u prevenciji raka debelog crijeva i raka dojke, te mogu pomoći kontrolirati šećer. 

Stoljećima su smokve preporučuju kao način smanjenja seksualne disfunkcije. Preporučuje se da se 2-3 smokve stave u mlijeko preko noći i da ih se pojede ujutro kako biste poboljšali svoje seksualne sposobnosti.

Foto: Agroklub.ba


Povezana biljna vrsta

Smokva

Smokva

Sinonim: - | Engleski naziv: Fig | Latinski naziv: Ficus carica L.

Smokva je jedna od najstarijih kultiviranih voćaka na svijetu i pripada porodici dudova (Moraceae). Prema pronađenim fosilnim ostacima, zaključeno je da se smokva uzgajala mnogo... Više [+]

Tagovi

Smokve Smokva Prodaja Hercegovina


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.