Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita voćaka
  • 18.05.2020. 13:45

Preventivno tretirajte voće, u cilju suzbijanja mogućih infekcija

Česta pojava padavina u kombinaciji sa toplim vremenom, stvara mogućnost za pojavu raznih infekcija na voću. U cilju preventivnog djelovanja potrebno je odraditi sljedeće tretmane.

Foto: Sanja Dovečer (Ilustracija)
  • 186
  • 13
  • 0

Učinkovita zaštita voćaka, posebno prema zahtjevima savremenog potrošača, u skladu sa principima dobre poljoprivredne prakse i integrisane zaštite bilja, nije ni malo jednostavan i lak zadatak.

Malininu bubu suzbijte prije početka cvjetanja

U zavisnosti od toga gdje je lokacija zasada i da li se sorta maline nalazi u fazi početka cvjetanja ili je ono već završeno, može da se počne sa tretiranjem voćaka. Kako se za sutra prognoziraju padavine, postoji veća mogućnost da se javi infekcija maline, sa prouzrokovačem ljubičaste pjegavosti izdanka i pupoljaka maline (Didymella applanata), kao i prouzrokovača sive truleži (Botrytis cinerea).

Kako spriječiti sušenje stabljike maline

U voćnjacima gdje još uvijek nije krenulo cvjetanje, preporuka stručnjaka je da se koriste preparati na bazi azoksistrobina, na primjer Quadris, u količini 750 ml/ha. Može da se primjenjuje u kombinaciji sa insekticidom iz grupe neonikotinoida, kao što su recimo Tonus, Volley, Confidor, u mjeri koju je propisao proizvođač. Ovo se radi u cilju suzbijanja lisnih vaši, malinine bube i prstenara. 

Ukoliko se biljke nalaze u fazi cvjetanja ili je ova faza završena, preporuka je da se primjene preparati na bazi piraklostrobina i boskalida, recimo Signum. Preporučena doza je 1,5 kg/ha, a primjena takođe može biti u kombinaciji sa insekticidom, kako savjetuju u PSSRS

Fitoftora maline: Pogoduju joj postojeći vremenski uslovi, zaštitite voćke

U zasadima gdje je zabilježeno prisustvo eriofidne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis), preporučuje se primjena nekog od akaricida na bazi abamektina, poput Abastate, Amon, Vertimec, u količini 1,0 lit/ha.

Sredstva na bazi sumpora protiv pepelnice

Na lokalitetima gdje je prethodnih par dana evidentirana kiša, preporuka stručnjaka je da se odradi kurativno tretiranje, čim bude bilo moguće ući u parcelu. Jabuke i kruške trebalo bi tretirati preparatima na bazi ditinaona, na primjer sa Delanom 700WG ili Galileom. Ova sredstva mogu se koristiti u kombinaciji sa preparatima na bazi difenkonazona, poput Score 250EC ili Sekvenca.  

Kako uspješno suzbiti kruškinu buhu

Takođe, mogu se primjenjivati sredstva na bazi kaptana, kao na primjer Kaptan 50WP, u količini od 3,0 kg/ha ili Kaptan 80WG = 2,0 kg/ha. Tamo gdje se u voćnjacima javi pepelnica, preporučuje se primjena preparata na bazi sumpora, poput Kumulusa ili Kossan-a. Kada je riječ o optimalnoj mjeri, tu je potrebno poštovati preporuke proizvođača, koje su naznačene na proizvodu. 

Navedeni tretmani su istovremeno i preventivna mjera, ukoliko se jave infekcije nakon prvih sljedećih padavina. 

Šljive zaštitite od mogućih monilioza 

Kada je riječ o zasadima šljiva, tu je potrebno odraditi preventivno tretiranje u cilju suzbijanja monilioza. Od sredstava preporučuju se oni na bazi kaptana, kao na primjer Kaptan 50WP, u dozi od  3,0 kg/ha ili Kaptan 80WG, u količini od 2,0 kg/ha. Navedena sredstva mogu se kombinovati sa insekticidima iz grupe neonikotinoida (Tonus, Volley, Confidor) u dozi koju je preporučio proizvođač.

Kako spriječiti monilioze koštičavog voća


Tagovi

Zaštita voća Integrisana zaštita Faza cvjetanja Početak cvjetanja Zasad maline Malinina buba Eriofidna grinja Kurativno tretiranje Preventivne mjere Monilioze Zasad šljive Zasadi jabuke Zasadi kruške


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas