Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj lijeske
  • 12.07.2020. 09:30

Prepoznajte bolesti i štetočine na lijeski koje mogu dovesti do velikih gubitaka

Lijeska slovi kao vrlo otporna biljka, no ovih su dana vlasnici plantažnih zasada zatražili pomoć u rješavanju problema s pojavom bakteriozne plamenjače i pepelnice u svojim zasadima

Foto: JumpStory
  • 468
  • 33
  • 0

Lijeska slovi kao vrlo otporna biljka, no ovih su se dana vlasnici plantažnih zasada ove kulture obratili stručnjacima iz PSSRS-a za pomoć u rješavanju problema s pojavom bakteriozne plamenjače i pepelnice u svojim zasadima.

Smatra se da bakteriozna plamenjača ima veći ekonomski značaj u odnosu na sve druge bolesti lijeske zajedno. Simptomi se mogu javiti na listu, mladarima, resama i mladim plodovima. Optimalna temperatura za rast i razvoj bakterije je 28°C. Izaziva ju Xanthomonas arboricola pv. Corylina koja na lišću izaziva pojavu tamnih pjega. Pjege na listovima su sitne uglavnom 1-2 mm, uglaste ili nepravilne, vlažne. U početku su žutozelene do tamnozelene boje, a kasnije postaju crvenkasto-braon. Na kraju se lišće suši, ali ostaju na granama. Na pupoljcima se javlja nekroza.

Prepoznajte simptome bolesti i uklonite zaražene grane

"Na zaraženim ljetorastima (lastarima) dolazi do pucanja tkiva i do pojave ulegnuća. Uslijed prstenastog širenja pjega, ljetorasti se povijaju i lome. Mlada stabla, koja su pod stresom, imaju mnogo veće šanse da budu napadnuta od strane ovog patogena. Takva stabla se suše iste godine. Najosjetljiviji su voćnjaci od 1-4 godine starosti. Biljke stare 12 i više godina napadnute ovom bolešću imaće smanjen prinos zbog sušenja vrhova krošnji, a samim tim obrazuje se manji broj rodnih pupoljaka. Ukoliko rano dođe do zaraze na resama, one se suše i otpadaju. Ako zaraza zahvati mlade plodove, oni se smežuraju, suše se i opadaju", objašnjava stručnjak Radmila Pašić iz PSSRS.

Trulež plodova lijeske se javlja na mjestima napada štetočina

Osim ovog prouzrokovača, lijesku napada i Pseudomonas syringae pv. Avellanae, koja izaziva veoma slične simptome kao i prethodna, ali krajnji oblik simptoma su rak rane na granama iz kojih se može pojaviti iscjedak. Ova pojava dovodi do sušenja, prvo grana, a onda cijele biljke.

grvf
Štetočine mogu dovesti do velikih gubitaka u prinosu

"Suzbijanje prouzrokovača bakterioza se sprovodi uklanjanjem zaraženih grana 60-90 cm ispod zaraženog mjesta ili cijelih biljaka kod jačeg napada. Zaraza nastaje i zbog korišćenja nedezinfikovanog alata za rezanje. Na veća rastojanja se prenosi sadnim materijalom i to je glavni način širenja bolesti. Iz tog razloga, glavna mjera borbe protiv ove bolesti je korišćenje zdravog sadnog materijala, a od hemijske zaštite tretiranjem sredstvima na bazi bakra prije i na početku vegetacije, odnosno prije otvaranja pupoljaka. Na osnovu iskustva proizvođača koji su imali problema sa navedenim bakteriozama, preporuka je da se u jesen, nakon završetka vegetacije i u toku zime tretira bakarnim preparatima u 30 %  jačoj koncentraciji od koncentracije koja je predložena u uputstvu", savjetuje Pašić.

Pepelnica se javlja tokom ljeta

Dodaje kako se pored bakteriozne plamenjače na lijesci javlja i pepelnica, bolest koju izaziva gljiva Phyllactinia guttata (Phyllactinia corylea). Pepelnica lijeske je najčešće oboljenje lijeske. Simptomi ove bolesti lijeske se javljaju tokom ljeta. Pepelnica prije svega napada listove. Na naličju lista obrazuje se pepeljasta prevlaka. U početku, prevlaka je slabo razvijena i uočljiva, a kasnije se širi i stvara kompaktnu pepeljastu masu. Tokom septembra, naličje lista požuti, kasnije potamni i opada. Parazit prezimljava u opalom lišću i naredne godine se intenzivno širi.

Stručnjaci savjetuju suzbijanje mehanički, sakupljanjem i odstranjivanjem zaraženog i opalog lišća i hemijskim mjerama primjenom fungicida na bazi sumpora ili sistemicima. Preporuka: Ako koristite sumporne fungicide, onda se mora obratiti pažnja na koncentraciju koja mora biti mnogo niža od preporučene jer može izazvati palež listova. Dobro dejstvo su pokazali i fungicidi na bazi fenarimola, penkonazola, meptildinokapa i strobiluruna.

Dvije su važne štetočine lijeske

Od štetočina lijesku najčešće napada i najrasprostranjeniji lijeskin ili lješnikov surlaš (rilaš) lijeska. Može da nanese štete od 25 do 70% u ukupnoj proizvodnji lijeske. Ima jednu generaciju godišnje. Prezimljava u stadijumu larve u zemljištu na dubini od 10 do 20 cm. Kada su temperature vazduha od 10 do 15 stepeni i više, imaga postaju aktivna.

Ugrožene svjetske zalihe lješnjaka - napadaju ih smrdljivi martini

"Kao mjere za suzbijanje preporučuje se sakupljanje oštećenih plodova sa larvama i redovna obrada zemljišta kako bi se uništile lutke u zemljištu. Hemijske mjere se preduzimaju u vrijeme dopunske ishrane odraslog insekta nekim od insekticida sa kontaktnim ili digestivnim djelovanjem, najviše dva tretiranja  u razmaku od 12 do 14 dana. Tretiranje se primjenjuje kada, nakon tresenja, ispod rodnog grma ili stabla sakupimo 3-4 odrasla surlaša", savjetuje ovaj stručnjak.

Upozorava da se od štetočina na lijesci povremeno može javiti i lješnikova grinja (Eriopheyes avellana). Javlja se na naličju lista, a po jedno jaje polaže u neotvoren pupoljak. Kad je jači napad, može izazvati defolijaciju. Suzbija se i tokom vegetacije i u toku zime jer prezimljava u stadijumu jajeta plitko u zemljištu kao i u opalom lišću. Za zimsko tretiranje se koriste uljni preparati, a tokom vegetacije se tretira nekim od akaricida.

"I vaši mogu nanijeti direktne i indirektne štete. Direktne štete nastaju ishranom odraslih jedinki na listu, a indirektne stvaranjem medne rose na kojoj se stvaraju gljive čađavice. Međutim nisu zabilježene značajnije štete na lijesci od ovog insekta. Njihovo suzbijanje se vrši indirektno suzbijanjem drugih insekata. Ukoliko se javi jači napad, suzbijanje se vrši nekim od registrovanih insekticida namjenjenih za ove štetočine", savjetuje za kraj Pašić.


Povezana biljna vrsta

Lješnjak

Lješnjak

Sinonim: Lijeska | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od decembra do marta.... Više [+]

Tagovi

Lijeska Bolesti Štetočine Zaštita lijeske PSSRS Plamenjača Pepelnica


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.