Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj malina
  • 23.10.2022. 09:00

Pregledajte malinjake: Kako otkriti i suzbiti muvu galicu?

Osim uklanjanja zaraženih izdanaka trebalo bi da se ukloni i divlja kupina u blizini zasada jer i u njima štetočina prezimljava

Foto: Bojan Kecman
  • 75
  • 7
  • 0

Muva galica, Lasioptera rubi, napada rodne i nove izdanke formirane tokom vegetacije. Kako ima samo jednu generaciju godišnje, njeno suzbijanje nije lako. Nakon berbe većina malinara ostavi da malinjak odmori dvadesetak dana nakon čega počinju s vezivanjem malina ili njihovim polaganjem na zemlju.

U oba slučaja, treba izvršiti pregled stabljika koje ostanu za rod u narednoj godini, naročito kod sorti Vilamet i Miker, koje su najzastupljenije u našim područjima. Obavezno se režu izrođeni izdanci, a nipošto se ne smiju ostaviti u zasadu ako se na njima primijete zadebljanja, odnosno, gale. Prezimljava odrasla larva u galama, na ljetorastima malina i kupina.

Gale lome stabljiku

Insekt je dugačak od dva do dva i po milimetra. Smeđe je do crne boje. Jaja su narandžaste boje uglavnom položena na donjem dijelu jednogodišnjeg izdanka, a larve su takođe narandžaste, veličine do četiri milimetra.

Štetu čini larva koja se ubušuje u izdanak i hraneći se formira zadebljanje

Ženka jaja polaže tokom cvjetanja malina zbog čega je suzbijanje otežano.

Štetu čini larva koja se ubušuje u izdanak i hraneći se formira zadebljanje - gale koje su po obliku izdužene ili ovalne. Nakon napada postaju smeđe, odnosno, brzo odrvene. U galama živi veći broj larvi, a ljetorasti se obično suše ili lome, u narednoj godini.

Malinina mušica izaziva sušenje izdanaka - kako i kada je suzbiti?

Za formiranje jedne gale potrebno je oko 20-tak dana. One prekidaju dovod sokova u nadzemni dio malina zbog čega dolazi do sušenja i lakog lomljenja stabljike na dijelu u kojem je formirana.

Suzbijanje štetočine

Osim uklanjanja zaraženih izdanaka trebalo bi da se ukloni i divlja kupina u blizini zasada jer i u njima štetočina prezimljava.

Umjesto klasičnih inekticida može se koristiti i bakar

Od insekticida piretroidi su se pokazali kao dobri u suzbijanju štetočine, ali se zbog pčela, mogu koristiti samo prije cvjetanja. Takođe, mogu se koristiti i ostale aktivne materije s kraćom karencom.

Umjesto klasičnih inekticida može se koristiti i bakar, zajedno sa mineralnim uljem koji može u velikoj mjeri spriječiti polaganje jaja.


Povezana biljna vrsta

Malina

Malina

Sinonim: - | Engleski naziv: Raspberry | Latinski naziv: Rubus idaeus L.

Malina je zeljasta biljka niskog rasta iz porodice ruža (Rosaceae). Rodi odmah poslije sadnje, a punu rodnost doseže u trećoj godini. Rodi jednom ili više puta u godini, živi u... Više [+]

Tagovi

Piretroidi Bakar Vilamet Miker Gala Zadebljanje Muva galica Malina Malinjak Štetočine


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.