Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jesenja rezidba
  • 01.11.2022. 07:30

Pravo je vreme za sanitarnu rezidbu stabala

Doprinosi boljem opštem stanju stabala, omogućava dobro osvetljenje, provetravanje i povećava prinos.

Foto: Depositphotos/roman023
  • 431
  • 69
  • 0

Jesen je vreme kada se obavlja sanitarna rezidba voćnih stabala, ukrasnog drveća i žbunja. Ona je ključna za održavanje higijene voćnjaka. Sprovodi se redovno svake godine, a obuhvata uklanjanje slomljenih, oštećenih, osušenih i grana sa simptomima oboljenja.

Pravilno obavljena doprinosi imunitetu i boljem opštem stanju stabla ili žbuna, poboljšava estetski utisak, omogućava bolje osvetljenje i provetravanje krošnje, povećava se rodnost. Osim toga, uklanjaju se grane koje prekrivaju jedna drugu, kao i stare, kako bi se probudili spavajući pupoljci.

Alat za rezidbu treba da je kvalitetan i da ostavlja ravan i uredan rez. Tup alat će više kidati i oštećivati drvo.

Rez mora biti oštar (Foto: Depositphotos/roman023)

Mogu je obaviti amateri

Za sprovođenje sanitarne rezidbe postoji neopravdan strah, a mogu obaviti i amateri s minimalnim znanjem o rastu i razvoju drveća i žbunja.

Započinje se uklanjanjem svih polomljenih i suvih grana. U tom postupku zahvatimo 1,5 do dva centimetra zdravog tkiva kako bi bili sigurni da smo u potpunosti odrezali sve što je suvo ili oštećeno. U slučaju da se cela grana osušila, tada rez pravimo što bliže deblu ili osnovnoj grani. Deblje grane se prvo seku na patrljak, a zatim se u potpunosti odseku.

Krošnja treba da je prozračna

Uklanjaju se sve grane koje se preklapaju ili rastu unutar krošnje. Unutrašnjost treba da dobije dovoljno svetlosti, jer u suprotnom postaje ogoljena i rodnost se premešta na spoljni deo. Cela krošnja treba da je prozračna. Opasnost predstavlja dugo zadržavanje vode, jer je to podloga za brojne infekcije i napad štetočina, posebno insekata.

Sve vodopije, uspravne grane, je potrebno ukloniti. One odvode hranljive materije, smanjuju rodnost, a lako ih je prepoznati. Grane za koje sumnjate da pokazuju znakove bolesti potrebno je ukloniti, kao i mumificirane plodove, uvijena gnezda. 

Krošnja mora da ima vazduha (Foto: Ž.R.Kristić)

Otklanjaju se isvi izdanci koji rastu iz osnove debla ili se nalaze na samom deblu. Na kalemljenim stablima ovo je redovna mera pa treba odstraniti sve izdanke i priraste ispod samog kalema. 

Kako odabrati alat za orezivanje voćaka?

Sve što odrežete uklonite iz voćnjaka ili dvorišta, jer može postati izvor zaraze. Sve rane nastale rezidbom je potrebno premazati voćarskim voskom, a posebno se odnosi na rane većeg obima. U slučaju da želimo dodatno obaviti zaštitu od pojave infekcije najbolje je koristiti bakarna sredstva.


Tagovi

Sanitarna rezidba Rezidba voćaka Jesenja rezidba Vodopije Alat za rezidbu


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P