Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Selo
  • 29.03.2022. 16:30
  • Kolubarski okrug, Golubac, Valjevo

Potrebno njih šestoro za uzgoj lešnika na devet hektara

Selo Golubac nalazi se na obroncima planina Maljen, a porodica Šestović uložila je svoja sredstva i volju da na devet hektara posade lešnike, orahe, šljive, aroniju.

Foto: Sanja Dovečer
  • 1.207
  • 196
  • 0

Snežana Šestović rođena je u Sloveniji, ali se početkom osamdesetih sa roditeljima preselila na porodično imanje u malo selo Golubac na obroncima Maljena. Prvi susret sa seoskim životom, Šetovićeva opisuje kao da je došla u zoološki vrt.

"Kad smo došli da živimo na selu prvi put sam videla životinje kako slobodno šetaju i to je bio doživljaj. Moji baba i deda su živeli tu, moji roditelji potiču sa sela i imali smo taj neki kontinuitet. Čak i kada smo se posle preselili u Valjevo, odlazila sam u selo", priseća se Šestovićeva, koja je odlučila da sa porodicom iskoristi blagodeti koje postoje na selu i da počne da se bavi uzgojem lešnika i oraha.

"U selu imamo devet hektara zemlje i to je sve u jednom komadu. Deda je godinama kupovao zemlju koja se graničila sa njegovim imanjem i malo po malo, stigli smo do ove površine koju imamo sad. Jedan deo je pod šumom, a ostalo je pod voćem i to najviše pod lešnicima, više od jednog hektara. Prve sadnice posadili smo pre pet godina."

Danima ne vide nijednog meštanina

Sve poslove obavlja šest, sedam članova porodice, ponekad imaju i pomoć kada je lešnik u punom rodu. 

"Imamo i šljive, a posadili smo i orahe. Na 50 ari zasadili smo aroniju, imamo i krimsku šljivu. Imali smo i zasad maline, ali smo smanjili površinu pod ovom biljnom kulturom. Aroniju smo zasadili pre šest godina jer je bilo priče da je to biljka budućnosti, da će biti otkupa i evo, ona stiže na rod, plasmana nema, a zarobili smo toliku zemlju", primećuje naša sagovornica. 

Veći deo godine Šestovići provode na selu, samo kad je zima, Snežana onda boravi u Valjevu. 

Travu treba stalno kositi

"U mom selu živi malo ljudi, možda ima pet ili šest kuća i to baš da žive ljudi tu, a jedan ar zemlje je 15 evra, pa eto dokle smo došli. Mir i tišina je i to je lepo, ali se dešava da danima ne vidimo nikog od meštana."

Najveći problem, kaže kroz smeh, je što treba pokositi travu na imanju i njen otac od proleća do jeseni ne silazi sa traktora.

"Sledeći veliki posao je rezidba lešnika. Sad smo to upravo uradili. Kad počne posao puni smo entuzijazma, ma sad ćemo mi da uradimo to. A red nema kraja i dok se on završi, došlo vreme ručku, a kratak je dan, pa nam treba bar 15 dana dok sve završimo", kaže Šestovićeva. 

Šestoro članova porodice obavlja sav posao

Veliki posao je i kad lešnik stiže, pa se skoro dva meseca potkupljuje, jer ne može sve u isto vreme da sazri niti može da se otrese.

"Meni inače nije dozvoljeno da priđem lešnicima ida ih tresem", kaže Šestovićka kroz smeh i dodaje da joj jedino daju da skuplja lešnike i da njih šestoro to radi.

Njih šestoro uspešno obavlja sve poslove oko uzgoja lešnika

"Prvo se lešnik sortira po veličini, u krckalici se oslobađa od ljuske, a onda izduvaju manji komadi. Imamo više vrsta, ferero, istarski, a posebno je interesantan lešnik koji je jako sitan i on se koristi ceo u čokoladama. Kad ih kupimo, pomisliš da nema lešnika uopšte jer je sitan, ali on kad se oljušti idealan je za bombone i čokolade."

Mir i zdravo okruženje

Svako ko želi na selo, mora razmislti kako i čime će obrađivati zemlju i sa čime će raditi, ali Snežana ističe da ne želi nikog da odvrati od života na selu, već naprotiv, ističe prednosti.

"U selu imate mir, nema buke, imate zdravo okruženje i sam ste svoj gazda. Dešavalo mi se da ponekad pomislim šta meni ovo sve treba. Ono što bih mogla da kažem svima je da želim svima da iz srca odluče da dođu na selo, pre svega zbog sebe. Za početak, odvojte bar vikend, idite na selo videćete koliko će pozitivno uticati", poručila je Snežana Šestović. 


Foto prilog


Tagovi

Lešnik Rezidba lešnika Snežana Šestović Krcanje lešnika Život na selu


Autorka

Sanja Dovečer

Više [+]

Novinarka sa dvodecenijskim iskustvom. Upoznata sa stanjem i kretanjima u oblasti poljoprivrede na području Valjeva.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!