Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mandarine
  • 17.11.2020. 07:30

Potražnja za mandarinama manja nego prošle godine

Berba španskih mandarina i klementina biće 12 odsto veća u odnosu na prošlu sezonu, ali su plodovi manji zbog vremenskih neprilika. Stoga su cene u Evropi niže, posebno za male, za koje je ponuda veća od potražnje.

Foto: Depositphotos/lunamarina
  • 212
  • 17
  • 0

Brojni proizvođači očekivali su veliki potražnju za mandarinama na početku sezone, kao što je to bilo i s pomorandžama zbog virusa korona, ali to se nije desilo. Zapravo su u nekim zemljama poput Sjedinjenih Država i Južne Afrike završile u senci pomorandže, čija je kupovina samo još više porasla. Ipak, potražnja je ostala stabilna. 

Što se snabdevanja tiče, s najvećom količinom ovoga voća raspolaže Španija, dok su na kvalitetu kineskih uticale obilne kiše, navodi Fresh Plaza

Španska berba 12 odsto veća, ali plodovi manji

Berba španskih mandarina i klementina biće 12 odsto veća u odnosu na prošlu sezonu, podaci su Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i hrane (MAPA). Sorta Clemenules trenutno se najviše bere i s njom se najviše trguje, a zbog vremenskih uslova i većeg broja na drveću, plodovi su dosta manji u odnosu na prošlogodišnje.

Podsetimo, poslednjih nedelja u španskoj regiji Valensija padale su obilne kiše, posebno u obalnim regijama. Poplava je prema prvim procenama nanela štete u vrednosti 62 miliona evra.

Obilne kiše nanele 62 miliona evra štete - najviše stradali citrusi

"Drugi talas epidemije koji je taman stigao na početku nove kampanje mandarina, opet uzima danak, stvarajući nesigurnost. U početku je potražnja bila mala, ali čini se da se sada donekle oporavlja. Međutim cene su u Evropi vrlo niske, posebno za ove male, za koje je ponuda veća od potražnje", pojasnili su iz ministarstva. 

Takođe, proizvođači strahuju da bi izlazak Velike Britanije od iduće godine dodatno poremetio izvoz zbog novih carina, tačnije 16 odsto na ovo voće. Inače, Britanija je treće najveće tržište španskih mandarina, nakon Nemačke i Francuske.

U Nemačkoj ponuda i potražnja u ravnoteži

Nemačko tržište trenutno nema problema sa potražnjom, a najzastupljenije su one iz Italije i Turske, dok španske klementine potpuno drže monopol. 

"Ponegde su narudžbine morale da se smanje, delom i zbog zatvaranja ugostiteljskih objekata. Cene su takođe snažno fluktuirale kao rezultat korona krize. Osim toga, čini se da je potrošač i dalje svestan robne marke kada je reč o citrusima“, objašnjava jedan ekološki proizvođač i dodaje kako je sezona organskih proizvoda dobro počela, a pre mesec dana prve takve su se našle na tržištu. 

Turske mandarine vraćene zbog opasne štetočine - mediteranske voćne muve

S druge strane, u Francuskoj kupovina mandarina još nije oživela, delimično zbog lošeg kvaliteta, a većim delom i zbog toplijeg vremena zbog kog potrošači još uvek kupuju letnje voće.

Manji plodovi i u Italiji

Italijansko tržište poslednjih dana podložno je fluktuacijama, dok kupci traže krupnije plodove. Cene se kreću od 0,60 evra/kg za manje do gotovo dva evra/kg za one najvišeg kvaliteta.

U Ređo Kalabriji, regiji južne Italije, berba je počela prvih dana oktobra i nastaviće se do kraja februara. Suvo vreme i visoke temperature rezultirali su preovladavanjem malih klementina i bržim sazrevanjem plodova. Takođe, vremenske neprilike u zemlji i inostranstvu, kao i nesigurnost uzrokovana kovidom, sprečile su porast potrošnje, a cene koje se plaćaju direktno proizvođačima uglavnom padaju.

Što se tiče Belgije, sezona citrusa dobro je počela. Uprkos činjenici da na tržištu još uvek postoje neke inostrane količine, ponuda i potražnja u dobroj su ravnoteži. Kvalitet je takođe dobra, a cene su na odličnom nivou. Ove godine očekuje se 20 do 25 odsto više španskih mandarina u odnosu na prošlu godinu. Belgijski trgovac očekuje dobru sezonu jer virus korona stimuliše potražnju za citrusima, poznatima po velikom sadržaju C vitamina

Afrika i Kina

Na afričkom tržištu potražnja za ovim voćem trenutno premašuje onu za pomorandžama. Prinosi se u Južnoafričkoj Republici procenjuju na 24,3 miliona kilograma. Izvoz je takođe veći, za 36 odsto u odnosu na prošlu godinu. 

Egipat je trenutno najpopularnija zemlja izvoznica, a činjenica da je Saudijska Arabija zabranila uvoz turskog limuna dodatno im je dala vetar u leđa. Inače, egipatski citrusi najviše se izvoze u Rusiju, a ove godine ih traže i na našem kontinentu, dok će po prvi put ove godine izvoziti svoje mandarine, klementine i limune u Japan

Kako uspešno gajiti mandarinu u saksiji?

Kada govorimo o Kini, vodeća regija u proizvodnji ovoga voća je Sečuan, gde se površina i obim proizvodnje nisu mnogo promenili u odnosu na prošlu godinu. Ponuda trenutno premašuje potražnju, kvalitet je ove godine niži zbog obilnih kiša što je uzrokovalo pad cena. 

Do kraja septembra Kina je uvezla većinu australijskih mandarina (13.488 tona). Tajland i Japan takođe su bili važna izvozna tržišta, a Japan je uvozio više nego prethodne godine. Ukupno je do 30. septembra izvezeno 58.000 tona, isto kao i u 2018. godini.

Severna i Južna Amerika

Iako je potražnja za pomorandžama naglo porasla zbog pandemije, ovaj trend se ne preliva na mandarine u Sjedinjenim Državama. Ona ostaje stabilna i čak je nešto niža nego prethodnih godina.

Većina čileanskih plasirana je na američko tržište i ovo je bila dobra sezona što se tiče prinosa, iako su cene bile prosečne do niske. Čile je ove godine u SAD izvezao 9,8 miliona kutija, što je više u odnosu na 8,5 miliona u 2019. 

Druga po redu izvoznica, Peru u SAD je izvezla 7,2 miliona što je više od 4,7 miliona kutija prošle godine. Zbog velike potražnje za citrusima generalno zbog pandemije, uzgajivači su očekivali da će ona biti bolja. Sezona je počela u proleće visokim cenama, koje su sredinom jula krenule naglo da padaju i sada su još uvek dosta niske. 


Tagovi

Mandarine Tržište Prinosi Berba Izvoz Korona kriza


Autorka

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.