Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi voćara
  • 19.10.2018. 11:00

Potkozarski voćari: Nema dosta ambalaže za jabuke, otkupljivači se ne javljaju za otkup, a priča se o vrlo niskoj otkupnoj cijeni

Jabuka je toliko rodila da vrlo slabo ide i njena prodaja u tržnim centrima. Nema dvorišta u kojem staro stablo nije prerodilo i stanovništvo neće kupovati jabuku u većim količinama dok se ne potroše jabuke sa sela, kaže Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženaj voćara RS.

Foto: Bojan Kecman
  • 2.467
  • 157
  • 0

Voćnjaci u potkozarskom kraju poznati su po kvalitetnim plodovima još iz bivše Jugoslavije. Danas se na ovom području najviše zasada jabuke nalazi na teritorijama opština Gradiška i Kozarska Dubica. Kao i ostali voćari u Bosni i Hercegovini i potkozarski muku muče sa ovogodišnjim, iznadprosječnim, rodom jabuka. Berba je u punom jeku, ali je problem što nema otkupa i dovoljno ambalaže, naročito boksova, pa je moguće da veći dio roda ostane na stablima.

Dragoja Dojčinović – upitan završetak berbe

Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske, sa sjedištem u Gornjim Podgradcima, kaže za Agroklub da ni ova godina neće proći bez problema. 

"Kada udari mraz ili grad nema dovoljno roda za sve koji hoće jabuku. Kada rodi onda je problem što je niska otkupna cijena i voćarima se ne isplati brati i prodavati po smiješno niskim cijenama. Međutim, najveći problem je što nemamo ambalažu, tj. boksove. 

Posljednja rodna godina bila je 2013. i od tada je dosta ambalaže prodato u inostranstvo. Gajbe nam ne pomažu mnogo jer su i one skupe, jedna marka za troredu gajbu. Sad kada napokon imamo dobre prinose, nemamo ni dovoljno boksova, a kamoli novca da ih kupimo. Treba nam barem 20.000 boksova da bi završili berbu. Bojim se da će dosta stabala ostati neobrano", tvrdi Dojčinović.

Ministarstvo poljoprivrede obećalo pomoć

O ovom problemu čelnici Udruženja voćara Republike Srpske razgovarali su sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske koje im je obećalo pomoć u vidu sufinansiranja nabavke novih boksova sa 30% od cijene boksa. Npr. voćar koji nabavi 10 boksova, a koštaju oko 1.000 evra, dobiće podsticaj od 30% na tu cijenu. Dok obećana pomoć ne stigne, snalaziće se kako znaju i umiju.

Iako je rod odličan, malo ko uspijeva da, po dobroj cijeni, proda jabuku otkupljivačima

Otkupljivači se ne javljaju za otkup

U toku je berba Zlatnog delišesa, Fudžija, Jonagolda, Breburna, Grenija. Čak ni berba najzastupljenije sorte, Ajdared, nije završena.

"Niko od velikih otkupljivača ne pominje otkup. Jabuka je toliko rodila da vrlo slabo ide i njena prodaja u tržnim centrima. Nema dvorišta u kojem staro stablo nije prerodilo i stanovništvo neće kupovati jabuku u većim količinama dok se ne potroše jabuke sa sela. U nekim neobavezujućim pričama pominju da bi otkupna cijena mogla da bude najviše 0.35 maraka po kilogramu, odnosno, 17 evrocenti, što nam se ne isplati", navodi Dojčinović.

Jedino otkupna cijena od 0.50 evra može donijeti zaradu

Prema Dojčinovićevim riječima, da bi voćari imali zaradu potrebno je da otkupna cijena, u zavisnosti od sorte, bude od 0.30 evra/kg, ako se prodaje domaćim otkupljivačima, do 0.50 evra/kg ako će ići za Rusiju. 

"Jabuka za Rusiju obično ide početkom januara. Ako otkupna cijena bude 0.40 evra/kg nemamo računicu jer na carini gubimo 0.10 evra, zatim 0.025 evra za bankarske provizije jer Rusi plaćaju na račun, a troškovi proizvodnje iznose barem 0.20 evra/kg. Dok uračunamo kupovinu gajbi i boksova ispada da jedino otkupna cijena od 0.50 evra/kg može da nam donese kakvu-takvu zaradu", precizira predsjednik Udruženja voćara Republike Srpske.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske proizvodnje i služi kao osnova za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi sazrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Potkozarski voćari Otkupna cijena Jabuka Rod Dragoja Dojčinović Boks za jabuke


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.