Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijedorski voćari
  • 17.04.2021. 11:00
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Potkozarske šljive neće biti ni za pojesti? Voćari strahuju od novog mraza

Prijedorski voćari strahuju da bi stanje moglo biti još teže, ukoliko u narednim danima bude još mraza.

Foto: Gordana Vila
  • 396
  • 38
  • 0

Šljive neće biti ni za pojesti, a o pekmezu će se izgleda ove godine pod Kozarom samo maštati. To je posljedica povratka zime u aprilu na prijedorsko područje. Temperature ispod nule opustošile su izbeharane voćnjake, od kojih se ove godine očekivao bogat rod. Tamošnji voćari kažu, vremenske prilike su ih dovele do suza. Plaše se da je sav trud uništio mraz.

"Šljiva je uništena u potpunosti. Behar i mali plodovi su potpuno pocrnili, tako da je rod izgubljen i to je već sada sasvim jasno", kaže predsjednik Udruženja voćara grada Prijedora, Mladen Marijanović, čiji voćnjaci se prostiru na površini od tri hektara.

U njima je, i pored sistema za orošavanje, moć prirode bila jača. Čini se da u ovom slučaju antifrost sistemi nisu djelovali, jer se temperatura iznenada, nakon one od +20 spustila i do -5 stepeni Celzijusa, što je bilo fatalno za voće.

Stradale i druge sorte voća

Na veliku žalost, oštri mraz nije uništio samo potkozarske šljivike, već i zasade drugog voća.

"Šteta je velika i na brojnim sortama kruške, ali i na jagodama. Već sada je izvjesno da su zasadi kruške stradali i do 80 odsto, jabuke od 50 do 80 i jagode do 30 odsto. Za sada su jedino opstale sorte jabuke greni smit i zlatni delišes, ali su one u sortimentu veoma malo zastupljene", ističe Marijanović.

Behar i mali plodovi su potpuno pocrnili

Voćari su se nadali da se prošlogodišnji scenario neće ponoviti, kada je, takođe mraz "obrao" voće. Međutim, sreća nije bila na njihovoj strani.

Strahuju od daljih nepogoda

Vrijeme im i dalje ne ide "na ruku". Jutra su i dalje hladna i praćena mrazom pa oni strahuju da ova pričinjena šteta nije konačna. Iz tog razloga, rano je za procjene.

"Obratićemo se Gradskoj upravi Prijedora, da se u potpunosti izvrši procjena štete i očekujemo pomoć sa svih nivoa. Direktno je ovim vremenskim nepogodama pogođeno oko 40 voćara s ovog područja, a koji većinom isključivo žive od voćarstva", naglašava naš sugovornik.

U ovom udruženju, koje okuplja oko 70 članova, strahuju da će ukupni ovogodišnji rod iznositi svega 10 odsto i da bi stanje moglo biti još teže, ukoliko u narednim danima bude još mraza.


Tagovi

Prijedorski voćari Potkozarje Mraz Smrze šljive Mladen Marijanović


Autorica

Gordana Vila

Više [+]

Piše stalno, čini joj se oduvijek. Velika zaljubljenica u prirodu, a dušu odmara u svom voćnjaku. Vjeruje u staru izreku: "Onaj tko zasadi biljku, vjeruje u sutra". Ja izgleda baš vjerujem.