Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Voćarski sektor
  • 06.06.2021. 14:20
  • Prijedorska regija, Republika Srpska, Prijedor

Postigli stabilnost na tržištu, a cilj je intenzivirati proizvodnju i sarađivati sa drugim voćarima

Cilj je povećati vlastitu proizvodnju, zatim proširiti skladišne kapacitete i razvijati kooperantske odnose sa drugim voćarima.

Foto: Vedran Stapić
  • 184
  • 79
  • 1

U toku prošle sedmice gradonačelnik Prijedora, Dalibor Pavlović obišao je firmu "Agro plus", u Čejrecima. Primarna djelatnost ovog preduzeća je uzgoj voća, kao i distribuisanje stočne hrane. 

U zasadu površine dva hektara, koji je zasnovan na principima modernih tehnologija sadnje voća, proizvodi se šest sorti jabuka. Prema riječima investitora i vlasnika firme, Enise Larson, zadovoljni su zato što su postigli stabilnost na tržištu, a krajnji cilj je opstati u izazovnim vremenima, izazvanim aktuelnom pandemijom dok je plan da se nakon njenog završetka, nastavi sa intenziviranjem proizvodnje. 

"Voćnjak je star osam godina i ostvaruje prinose od 100 tona jabuka godišnje, iako trenutno nemamo dovoljne količine koje bi zadovoljile potrebe domaćeg tržišta", istakla je Larsonova, napominjući da samim tim nisu u mogućnosti da plasiraju ni na evropsko tržište, za koje imaju utvrđen plan kako da nastupe i osvoje ga, navodi se na zvaničnoj stranici Grada Prijedora. 

Kooperantski odnosi sa proizvođačima

Kako kaže, zasad ispunjava osnovne evropske kriterije, konkretno švedske, odakle ona dolazi i gdje bi željela da plasira proizvedenu robu. Dodaje da firma ima svoju hladnjaču, kapaciteta 200 tona i da nastoje ostvariti saradnju sa drugim proizvođačima voća na području Prijedora. Uzgajivači bi prije svega trebali da ispunjavaju evropske uslove proizvodnje kada je riječ o tretiranju voća.  

I pored izazovne godine, kvalitet voća izuzetan - Dođite i uvjerite se sami

Direktor pomenute firme, Dragan Zorić, kaže da im je cilj povećati vlastitu proizvodnju, zatim proširiti skladišne kapacitete i razvijati kooperantske odnose sa drugim voćarima. Pored toga, planiraju i pripremiti se za izradu takozvanog antifrost sistema.

Druga djelatnost kojom se bave je i distribucija stočne hrane

"Mi smo i ekskluzivni zastupnici Sanders stočne hrane za BiH tako da i na tom polju planiramo da se razvijamo i vidimo značajan potencijal, što se tiče samog plasmana jer sarađujemo sa znatnim brojem proizvođača", ističe Zorić, dodajući da je u perspektivi i sopstvena proizvodnja. 

Problem nedostatka zemljišta

Gradonačelnik Pavlović smatra da iako je ovo porodična firma, ima prostora ali i volje da postane jedna od vodećih kod nas, kada je riječ o voćarskom sektoru u tom kraju naše zemlje. 

Preduzeće su osnovali ljudi koji su došli iz inostranstva, kaže Pavlović, i koji imaju namjeru napraviti nešto konkretno u svom gradu. Dodaje da je upoznat i sa njihovim problemom nedostatka zemljišta kako bi proširili svoje kapacitete. 

"Vidjećemo da li postoje neke parcele koje bi se dale u koncesiju jer je grad opredijeljen da pomogne svima onima koji žele ovdje da rade, ulažu i investiraju. Ovo je jedan pozitivan i dobar primjer i koji će biti na ponos kako u Prijedoru tako i Evropi jer planiraju da se u narednom periodu probijaju na to tržište", istakao je Pavlović.

Gradonačelnik planira obići investitore jer je zadatak gradske uprave da ih prepozna i podrži u okviru svojih mogućnosti. 


Tagovi

Proizvodnja voća Sadnja voća Zasad jabuka Skladišni kapaciteti Hladnjača Kooperantska saradnja Proizvodnja stočne hrane Dalibor Pavlović


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing- master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbjedne hrane.