Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište lješnjaka
  • 16.11.2016. 13:30

Posla ima puno, a lješnjak je trenutno 70 kn/kg

Oko lješnjaka nema puno posla, a prinosi, kao i njihova cijena, prilično su dobri. Zabluda je to kojima je mnogima bila poticaj za ulazak u posao proizvodnje lješnjaka.

Foto: dadalia/bigstockphoto.com
  • 9.036
  • 1.006
  • 0

Oko lješnjaka nema puno posla, a prinosi, kao i njihova cijena, prilično su dobri. Zabluda je to kojima je mnogima bila poticaj za ulazak u posao proizvodnje lješnjaka. Ljubica Hodak, uzgajivačica lješnjaka kaže kako je na televiziji mogla čuti kako je to unosan posao, kako ima malo posla, a posla ima daleko više, kaže.

Marina Šarčević također ističe kako u proizvodnji ima puno posla, od orezivanja, prskanja, malčiranja. U proizvodnji ne koriste herbicide već sve uklanjaju mehanički. Bez mehanizacije sve bi bilo teže. Lješnjak počinje roditi tek u trećoj ili četvrtoj godini a puni rod dolazi tek sa sedam ili osam godina.

Treba zasukati rukave i baciti se na posao, ističu uzgajivači. Ove godine uzgajivači lješnjaka ubrali su dobre prinose. Prinos je oko 800 do 1.000 kilograma, kaže Ljubica, a lješnjaka imaju na oko 1,20 hektara. Ove godine je malo krupniji jer je bilo dosta kiše.

Trenutna je cijena oko 70 kn/kg, ali zna biti i puno viša. Zato uzgajivači planiraju proširenje nasada, a u nabavku sadnica nekad je potrebno otići čak u udaljenija mjesta.

Foto: dadalia/bigstockphoto.com


Povezana biljna vrsta

Lijeska

Lijeska

Sinonim: Lješnjak, lješnik | Engleski naziv: Hazel | Latinski naziv: Corylus avellana L.

Lijeska je sredozemna kultura i izrazito heliofitna biljka. Vrlo je neobična voćka jer za razliku od drugih vrsta koje cvatu u proljeće, ona cvate zimi i to od prosinca do ožujka.... Više [+]

Tagovi

Lješnjak Uzgoj OPG Tržnica Prodaja Sadnice Cijena


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]