Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja voća
  • 28.11.2019. 08:00

Posadio sam voćku - šta sad da radim?

Jabučaste, koštičave i jezgraste vrste ne bi trebalo skraćivati odmah posle sadnje dok se bobičaste voćke mogu orezati. Nakon sadnje ključna je dobra zaštita od zečeva i ishrana mladih sadnica.

Foto: Bojan Kecman
  • 5.277
  • 181
  • 1

Mnogim, hobi voćarima nije jasno šta da rade nakon sadnje voća, tj. da li da orežu sadnicu odmah posle sadnje ili u proleće naredne godine?

Šta uraditi pre i prilikom sadnje?

Pre toga, važno je prilikom sadnje orezati deblje korenove grane kako bi se podstaklo ukorenjavanje i rast tanjeg korenja (tzv. dedina brada).

Kako posaditi voćke - od pripreme zemlje do zaštite sadnice

Osim toga, svaka sadnica se potopi u kantu u kojoj je smesa zemlje, stajskog đubriva i vode jer je vlažnost korena ključna za dobro ukorenjavanje i normalan rast posađene voćke. I nakon sadnje trebalo bi prosuti kantu oko svake mladice sa 10 - 15 litara vode.

Ne skraćujte jabuke, kruške i šljive

Da li skratiti sadnicu odmah posle sadnje ili ne - prvenstveno zavisi od voćke. Jezgričasto, koštičavo i jabučasto voće ne bi trebalo da se skraćuje odmah iz jednog prostog razloga. Ako se prikrate, u slučaju toplijeg vremena u nastavku jeseni i zime, može da dođe do ranijeg kretanja vegetacije što može da bude loše po mladu biljku, ako dođe do naglog zahlađenja. Oštećenje se najbolje vidi po tamno obojenoj kori dva do tri centimetra ispod reza.

Ako se voćka skrati, može da se odradi premazivanje reza krečom ali, za svaki slučaj, bilo bi bolje ostaviti je neorezanu. Na proleće naredne godine, voćka se skrati za šest do osam pupoljaka, radi boljeg razgranjavanja. Rez mora da bude kos, malo iznad pupoljka.

Ne skraćivati ispod 80 centimetara

Što god više orežete, izbijanje novih grana biće jače. Ipak i ovde treba da se vodi računa o tome da se ne skraćuju stabla ispod 80 centimetara. U tom slučaju dobićete mnoštvo novih izdanaka koje malo ko od voćara kasnije savija i ostavlja jednu centralnu provodnicu. Dakle, dovoljna je umerena rezidba posađene sadnice.

Kakve makaze za rezidbu je najisplativije kupiti?

Zaštititi sadnicu od zečeva

Obavezno se vrši i zaštita od zečeva koji prvo napadaju jabuku i krušku pa tek onda šljivu i ostalo voće. Da se ne bi uzimala mreža u poljoprivrednim apotekama koja košta oko 60 dinara po komadu, najjeftinije je uzeti narandžastu mrežicu koja se koristi prilikom postavljanja stiropora. Jedan bunt te mreže dovoljan je za približno 500 sadnica.

Prereže se na dvadesetak centimetara širine, obmota oko sadnice i spoji heftalicom na tri ili više mesta. Sve grane koje su ispod pedeset centimetara visine, trebalo bi da se odrežu do osnove pre sadnje jer je teže oko njih postaviti mrežu protiv zečeva.

Postaviti naslon oko sadnica

Odmah nakon sadnje takođe treba obratiti pažnju na još jedan važan detalj. Jabučaste i koštičave vrste, u prvoj godini, traže naslon, tj. drveni štap koji treba staviti oko sadnice da se ne bi slomile usled vlažnog snega jer nema dovoljno jak korenov sistem. Važno je da se konopac ili žica kojom se sadnica pričvršćuje na štap ne veže skroz uz stablo već se mora ostaviti malo prostora da voćka može da diše. U suprotnom konopac ili žica će se podvući ispod kore i stablo kasnije može da se prelomi zbog svakog jačeg udara vetra.

Kod jabuka naslon treba ostaviti i nakon prve godine jer je na M9 podlozi koja ne može da iznese rod i udare vetra ili bilo kakav teži teret, ako nije za nešto pričvršćena. U većim zasadima jabuka postavljaju se drveni ili betonski stubovi sa tri ili više redova pocinkovane žice.

Ishrana je takođe važna

Osim rezidbe, trebalo bi da se obezbede hranljive materijama. Dve do tri lopate pregorelog stajskog đubriva (samo da nije pileći) ili tri šake peletiranog stajskog đubriva zajedno sa dve šake mineralnog NPK đubriva sa više fosfora i kalijuma, uz iste količine koje su dodate u rupu ili brazdu pre sadnje, trebalo bi da budu dovoljne voćki kada je reč o ishrani do listanja.

Bobičasto voće može da se skraćuje nakon sadnje

Što se tiče bobičastog voća, u praksi se pokazalo da je bolje da se malina, kupina i ribizla orežu posle sadnje, zbog podsticanja spavajućih pupova, odnosno, boljeg izbijanja mladara na početku vegetacije. Naravno, takođe trebalo bi obaviti prihranu stajskim i mineralnim đubrivom.


Tagovi

Rezidba Sadnja Zaštita voća Jabučasto voće Koštičavo voće Bobičasto voće


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Dipl.inž.poljoprivrede Bojan Kecman specijalizovan je za integralnu i organsku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Takođe se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crvenu ribizlu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić