Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Porodica Janjić
  • 19.08.2019. 11:00
  • Ljubinje

Porodici Janjić mnogo se toga promijenilo u 20 godina uzgoja višnje i trešnje, no ljubav je ostala

Na njihovoj plantaži, koja se prostire na oko tri hektara, nalazi se oko 2.000 stabala višnje, 1.000 stabala trešnje, te nešto manje stabala šljive i oko 160 stabala orasa, a tu je i neko drugo voće, koje uglavnom uzgajaju za vlastite potrebe.

Foto: Snježana Karić
  • 2.063
  • 564
  • 0

Osim po ljekovitom bilju, duvanu, pršutu i dobrim vinima, Hercegovina je zahvaljujući klimatskim uslovima i svom položaju, poznata i po prvim trešnjama koje sazrijevaju mnogo ranije od ostalih krajeva.

Otud nije ni čudo što su hercegovačka polja prepuna plantaža na kojima raste na hiljade stabala trešanja, ali i višanja, šljiva, krušaka, marelica, breskvi, i razno drugo voće.

Porodični biznis

Među onima, koji su iskoristili blagodeti prirode koja ih okružuje i okrenuli se proizvodnji voća je i porodica Janjić iz Ljubinja, koja već dvadeset godina uspješno proizvodi trešnje, višnje, šljive i orase.

Na njihovoj plantaži, koja se prostire na oko tri hektara, nalazi se oko 2.000 stabala višnje, 1.000 stabala trešnje, te nešto manje stabala šljive i oko 160 stabala orasa, a tu je i neko drugo voće, koje uglavnom uzgajaju za vlastite potrebe. Brigu o voću godinama je vodio glava kuće, Miomir Janjić, a nakon njegove smrti, prošle godine, imanje su preuzeli supruga Božidarka, sin Ognjen i kćerka Danica.

Da voćarstvo zahtijeva mnogo truda, rada i odricanja, ova porodica je itekako svjesna.

"Radova u voćnjaku ima po cijelu godinu; od rezidbe, preko frezanja, oranja, prskanja, pa do branja. Mnogo je posla zbog čega tokom godine imamo na stotine radnika. Ove godine smo u vreme berbe imali čak 50 radnika dnevno. Iako je moj suprug bio "mozak" svog posla te je vodio brigu o svemu, cijela porodica je uskakala kada je trebalo nešto raditi", kaže za Agroklub Božidarka Janjić.

Ona pojašnjava da su se na uzgoj voća odlučili na nagovor njenog supruga koji je završio Poljoprivredni fakultet i želio da se bavi voćarstvom.

S obzirom na to da nisu imali dovoljno svoje zemlje, uzeli su pod zakup i opštinsku zemlju, te su u samo dvije do tri godine napravili plantažu višanja, trešanja, šljiva i orasa, koju imaju i dan danas.

Od tada je prošlo 20 godina, i iako se mnogo toga u međuvremenu promijenilo, jedino što je ostalo isto jeste njihova ljubav prema ovom poslu.

Najveći proizvođači višnje u ljubinjskom kraju

Božidarka ističe da je njena porodica među najvećim proizvođačima višnje u ljubinjskom kraju. Voće su svih ovih godina prodavali otkupljivačima i to u svježem stanju.

bf
Ove godine počeli su s preradom voća u slatko i džemove

Međutim, ove godine, Božidarkina kćerka Danica je odlučila da unese malo novina u njihov ustaljeni ritam, te je počela da proizvodi slatko i džemove od voća koje imaju na imanju. Iako su to tek male količine, Danica za Agroklub kaže da se od nečega mora krenuti.

Ova studentkinja, četvrte godine Pravnog fakulteta, većinu svog vremena, zbog školovanja, provodi u Banjaluci. Međutim, koristi svaku priliku da svojim radom pomogne porodici i doprinese porodičnom biznisu.

"Džemove sam napravila od sezonskog voća - maline, breskvi i šljive, kao i slatko od breskvi. Pravila sam i slatko od trešanja, ali ga ne prodajem jer treba mnogo truda da se ono napravi, i kada bi ga prodavala po cijeni koja je realna, tada ga niko ne bi kupovao. Kako vrijeme provodim u Banjaluci i poznajem neke osobe koje organizuju sajmove, vidjela sam u tome priliku da osiguram sebi dodatnu zaradu. Rekla sam sebi, pa zašto ne bi počela prerađivati voće koje imaš i tako dodatno zaradiš", kaže kroz smijeh Danica.

Med od ljekovitog bilja

Pored voća, Janjići se bave i pčelarstvom te proizvode med od poznatog hercegovačkog ljekovitog bilja - kadulje, vrijeska i pelina, koji je poznat po svojim ljekovitim svojstvima.

Danica ističe da je i u medu vidjela svoju prednost jer se u Banjaluci i ovom dijelu BiH, uglavnom prodaju druge vrste meda, poput, livadskog, šumskog, lipovog, kestenovog i slično, te građani nemaju priliku da kupe kvalitetan hercegovački med od ljekovitog bilja.

Osim što se bavi preradom voća i pomaže porodici u radu oko pčelinjaka, ova mlada studentkinja našla je sebi još jednu kreativnu aktivnost sa dodatnu zaradu. Riječ je o izradi nakita, te magneta, zahvalnica i čokoladica. Dodatni hobi su joj i organizacije proslava, poput vjenčanja i rođendana.

dvf
Kćerka Danica koristi svaku priliku da pomogne u porodičnom biznisu

Danica ističe da zainteresovanih za njen hobi za sada ima, te da ne namjerava na tome stati već će širiti svoje vještine i u nekim drugim poljima.

Hobi kao izvor dodatne zarade

Na svom instagram profile "Kreativna_zvijezda", Danica trenutno ima preko 4.000 pratilaca što koristi kako bi reklamirala svoje proizvode, te širila broj potencijalnih mušterija.

"To je dobar način zarade, i ujedno tako dajem svoj doprinos porodici, iako sam daleko od kuće. Moj hobi me ispunjava, opušta i čini sretnom. Prvu godinu nisam ništa zarađivala od toga, ali nisam odustajala jer me činilo sretnim", kaže Danica.

Njena majka Božidarka dodaje da je ponosna na kćerku koja koristi svaku priliku da pomogne u porodičnom biznisu. Danica je zbog toga ove godine čak propustila dio ispita, kako bi otišla u Ljubinje i pomogla oko berbe voća.

"Nismo mogli sve sami. Borimo se koliko možemo, sada kada nema supruga. Nije ovo lak posao, ali ne treba odustajati, već se treba boriti", poručuje za kraj Božidarka.


Fotoprilog


Tagovi

Porodica Janjić Ljubinje Plantaža višanja Voćarstvo Trešnje Orasi Višnje Kreativna_zvijezda Božidarka Janjić


Autorica

Snježana Karić

Više [+]

Snježana je diplomirana novinarka, komunikologinja sa dvadesetogodišnjim radnim iskustvom u medijima u BiH. Aktivna je članica Udruženja BH novinari i velika zaljubljenica u prirodu i ljekovito bilje. Uživa da fotografiše svijet oko sebe, putuje i isprobava dobra vina.