Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj godži bobica
  • 21.05.2019. 14:00
  • Nišavski okrug, Niš

Porodica Jovanović jedina u Evropi proizvodi crne godži bobice

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša, okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica posle izlečenja raka debelog creva. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primenili da podignu plantažu i rasadnik lekovitih bobica na jugu Srbije.

Foto: Ljubiša Jovanović
  • 18.695
  • 1.089
  • 1

Rasadnik i plantaža "Goji Ljuba i sinovi" uspešno se bavi proizvodnjom lekovitih bobica, preradom i prodajom sadnog materijala već punih pet godina.

Ljubiša Jovanović iz okoline Niša sa porodicom okrenuo se ozbiljnijoj proizvodnji crvenih bobica posle, kako kaže izlečenja raka debelog creva. Zahvalan, pošto su njemu između ostalog i godži bobice pomogle u izlečenju odlučio je sa suprugom i sinovima da krene u ozbiljniju proizvodnju. Sinovi Nemanja i Nikola inžinjeri voćarstva su svoje znanje i praktično primenili da podignu plantažu i rasadnik lekovitih bobica na jugu Srbije.

Podigli su plantažu, krenuli da istražuju, proučavaju, prodaju plodove i sadnice. Cilj gazdinstva je da naprave mini fabriku za preradu proizvoda od godži bobica, brend koji će nositi njihovo ime.

Jedini u Evropi imaju crni godži

Godži raste kao žbunasto drvo, dostiže visinu dva do tri metra. Obavezna mera nege svakog proleća je rezidba kojom se oblikuje krošnja u vidu kišobrana. Plodovi su sočni, narandžasto-crvene boje, duguljastog oblika, dugi do tri centimetara. Specifičnog slatkastko-kiselkastog ukusa.

U svom rasadniku i oglednoj plantaži imaju 11 varijateta godžija, a jedini u Evropi imaju crni godži (black goji berry), koji se ubraja u najlekovitije i najprofitabilnije biljke danas.

"Retka, najskuplja i jako lekovita biljna vrsta. Za sada malo poznata i još uvek nedovoljno proučena. Specifična je berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije", kaže Ljubiša.

Crne bobice obiluju bogatstvom antocijana i oligomerni proantocijanidini (OPC) 3690 mg u 100 grama. Jedan od vrlo moćnih antioksidanata pronađenih u prirodi, koji ima sposobnost da brzo i efikasno izbacuje slobodne radikale iz organizma. Bogat izvor gvožđa i drugih vitamina i minerala. Dnevna doza tri do šest grama.

Specifična je berba crnih bobica obavlja se pincetom sa peteljkom da ne bi došlo do isticanja soka i oksidacije

Godži uspeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara 

Godži se može gajiti na zemljištima koja su plodnija, ocedna i sunčanim terenima. Uspeva na nadmorskim visinama od 100 do 1.000 metara.

"Gaji se plantažno i u baštama za svoje potrebe. Može da se sadi tokom cele godine od marta do kasne jeseni. Razmak u redu je metar, a između redova 2,5 m. Za podizanje plantaže potrebni su stubovi i žice (špalir), zalivni sistem kap po kap kao i protivgradna mreža", kaže Ljubiša.

Biljka cveta od juna do novembra, sazrevanje plodova je sukcesivno. Berba se obavlja ručno u malim posudama kako bi se izbegla oštećenja i bile zdrave i sočne, spremne za isporuku u svežem stanju. Mogu se čuvati zamrznute duže vreme. Suše se na suncu u tankom sloju i u sušarama na temperaturi 40 do 60 stepeni.

Svake sledeće godine utrostručuje se rodnost

Biljka prve plodove daje u godini sadnje, u drugoj godini po stablu ima oko kilogram ploda, treća godina tri kilograma ploda. Svake sledeće godine utrostručuje se rodnost.

Sa hektarom od 4.000 sadnica i otkupnom cenom od pet evra po kilogramu, očekivana zarada u trećoj godini je oko 60.000 evra po hektaru.

Godži bobice svojim ukusom i neodoljivo lepim izgledom konzumiraju se u svežem i suvom stanju. Preporučena dnevna doza crvenih godži bobica je 20 do 50 grama, a crnih tri do šest grama. 

Biljka prve plodove daje u godini sadnje

Crveni dijamant ili sveta biljka poreklom je iz Kine 

Godži bobice (Goji berry) lat. Lycium barbarum koju u narodu još zovu i crveni dijamant, pa i sveta biljka, te srećne bobice - sve zahvaljujući njihovom blagotovornom i lekovitom dejstvu.

Ova biljka je poreklom iz Kine, područje Tibeta i Himalaja gde se upotrebljava više od 6.000 godina. Ima svoje posebno mesto svoju široku primenu nalazi u tradicionalnoj medicini za održavanje dobrog zdravlja i energije. Naučna istraživanja potvrđuju lekovita svojstva sa veoma velikim procentom antioksidanata. U drevnoj kineskoj medicini zauzima vodeće mesto za bolesi imunog, probavnog, cirkulacinog i mokraćnog sistema.

Bobice obiluju vitaminom A

Bobice godžija smatraju se hranom sa najviše hranljivih materija, obiluju bogatstvom esencijalnih amino kiselina, vitaminom C, oligoelementima, gvožđem, bakrom, kalijumom, cinkom. Jedan od najbogatijih izvora vitamina A i karotenoida.

U svom bogatom sastavu sadrže 18 od ukupno 20 aminokiselina, kao i pet nezasićenih masnih kiselina. Prisustvo germanijuma u svom sastavu je od velike važnosti kada je reč o kancerogenim oboljenjima.

Bobice nalaze široku primenu za detoksikaciju organizma, regeneraciju tkiva, podizanje otpornosti celokupnog organizma, štite jetru i bubrege, pospešuje mušku neplodnost, pomaže u prevenciji kancerogenih oboljenja, povoljno utiče na cirkulaciju, pozitivno deluje na snižavanje holesterola i šećera u krvi, blagotvorno dejstvo ispoljava na ten i kožu.


Povezana biljna vrsta

Godži bobice

Godži bobice

Engleski naziv: Goji berries | Latinski naziv: Lycium barbarum, Lycium chinense

Godži bobice tradicionalno potiču iz Kine, a zbog velikog broja blagotvornih uticaja na ljudsko zdravlje smatraju se supervoćem. U lečenju su se tradicionalno koristile u... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Godži bobice Rasadnik Plantaža Ljubiša Jovanović Crni godži Lekovite bobice Crveni godži


Autorka

Marija Spasić

Više [+]

Doktor biotehničkih nauka, oblast ratarstvo.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija-drvo gracioznih cvetova!