Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita maline
  • 05.05.2021. 16:00

Pojavila se eriofidna grinja lista maline - sada je idealna prilika da se suzbije

Aktivnost eriofidne grinje lista maline se povećava sa povećanjem temperature, a kada temperatura vazduha dostigne 25°C počinje proces polaganja jaja.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 448
  • 95
  • 0

Na području Srbije zasadi malina se u zavisnosti od lokaliteta, ekspozicije terena i kondicije zasada, nalaze u različitim fazama razvoja, od pojave prvog lista do devet listova razvijeno, prenosi PIS Vojvodine.

Vizuelnim pregledima pupoljaka i listova, registrovano je prisustvo odraslih jedinki eriofidne grinje lista maline (Phylocoptes gracillis).

Simptomi - hlorotično šarenilo

Ova štetočina prezimljavaja kao odrasla ženka u kolonijama u pazuhu pupoljaka oko ljuspastih listića. Sa kretanjem vegetacije i sa porastom temperatura preko 11°C dolazi do aktiviranja prezimljućih ženki koje prvo nastanjuju vršni deo pupoljka maline, a zatim migriraju na mlado lišće na kojima se hrane sisanjem sokova. Simptomi oštećenja na listovima usled ishrane ogledaju se u vidu hlorotičnog šarenila i deformacija povijanjem lišća na dole. Takođe, dolazi i do usporavanja rasta rodnih grančica.

Hlorotično šarenilo (foto: PIS Vojvodina)

Aktivnost eriofidne grinje lista maline se povećava sa povećanjem temperature, a kada temperatura vazduha dostigne 25°C počinje proces polaganja jaja.

Kako ih suzbiti?

Kako se u narednim danima najavljuje porast temperatura, u cilju suzbijanja odraslih jedinki i sprečavanja polaganja jaja, preporučuje se primena akaricida na bazi aktivne materije abamektin u koncentaciji 0,1% uz dodatak mineralnog ulja u koncentraciji 1%, saveti su PIS-a.

Kako suzbiti grinje na malini - značajnu štetočinu u malinarstvu

Kako smo ranije pisali, sada je idealna prilika da se suzbije grinja na početku vegetacije jer izlazi jednako iz perioda mirovanja i nema preklapanja generacija. Ako se propusti ovaj period suzbija se do faze pred cvetanje ili nakon berbe maline.

Veoma je važno istaći da mnoge viroze (Raspberry leaf blotch virus- RLBV) na malini imaju simptome kao i prisustvo grinja, tako da treba izvršiti identifikaciju problema pa tek onda preduzimati odgovarajuće mere.

Zbog velike populacije i raširenosti grinja u malinjacima preporučujemo proizvođačima da ne čekaju pojavu simptoma već da prema programima zaštite preventivno tretiraju malinjake, u fazama razvoja maline, kada je povećana opasnost od pojave grinja.


Izvori

Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja


Tagovi

Zaštita maline Grinje na listu Hlorotično šarenilo PIS Vojvodina Suzbijanje


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.