Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zasadi voća
  • 14.02.2021. 16:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Podizanje novih zasada voća do maja, važno ispoštovati sve korake

Iz godine u godinu sve više je modernih zasada i u regionu Srema, a najviše je zastupljena jabuka. Ulaganja nisu mala, pa se moraju poštovati sve preporuke stručnjaka.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 252
  • 18
  • 0

Do kraja maja mogu da se podižu novi zasadi voća kažu poljoprivredni stručnjaci. Mnogi su od kada je sadnja počela, a to je kraj novembra taj posao već uradili, ali uz dobru pripremu kako kvalitetnog sadnog materijala i pravilan odabir parcele na kome je zasad i podignut. Ono o čemu sada treba voditi računa je da zemljište ne bude smrznuto i da nema previše vlage.

Važnost analize i pravilnog đubrenja

Prvi korak u podizanju novih zasada voća je pravilan odabir parcele za sadnju. Da bi bili sigurni voćari moraju prvo uraditi agrohemijsku analizu zemljišta i nakon saveta stručnjaka početi podizanje višegodišnjih zasada. Pored toga potrebno je na vreme nabaviti i kvalitetan sadni materijal, odnosno sertifikovane sadnice kako bi se izbegle bile kakve greške, koje se u ovoj vrsti proizvodnje veoma teško ispravljaju.

"Oni voćari koji su na vreme pripremili sadni materijal, ali i obezbedili dobru parcelu sadnju voća su već završili. Pripreme traju dosta dugo, jer podizanje zasada nije lak posao i ne sme se pogrešiti ni u jednom koraku. Ono što obavezno treba uraditi je analiza zemljišta, jer bez toga dobre proizvodnje nema, a ni prava na subvencije", kaže Lazar Klještanović, stručni saradnik za voćarstvo i vinogradarstvo PSS Ruma.

Podizanje voćnjaka nije lak posao, kaže Klještanović

"Mora se videti kakva je kiselost zemljišne parcele i na osnovu toga dobija se preporuka za đubrenje kako bi sadnja voća bila uspešna. Pre sadnje preporučuje se i stajnjak. Na osnovu analize i pravilnog đubrenja sprovodi se zaoravanje đubriva i stajnjaka. Treba koristiti organsko đubrivo u srazmernoj količini."

Po hektaru bi trebalo rasporediti oko 40 tona stajskog đubriva i, shodno hemijskoj analizi, dodati kalcijum-karbonat pre oranja ukoliko za tim ima potrebe, odnosno ako je pH vrednost ispod šest, a nakon toga sledi i ravnanje terena tanjiračama, savetuje ovaj stručnjak.

Nakon toga treba uraditi razmeravanje placa i određivanje pravilnog rasporeda voćnih vrsta bez obzira na to da li se radi o intenzivnom ili ekstenzivnom zasadu, a voćari bi u svakom slučaju trebalo da se posavetuju sa stručnjacima kako eventualnih grešaka ne bi bilo.

Najviše zastupljena jabuka

Iz godine u godinu sve više je modernih zasada i u regionu Srema, a najviše je zastupljena jabuka. Tačno je poznato koji su delovi tog regiona i najbolji za podizanje višegodišnjih zasada.

"Najviše zasada ima na području Slankamena u opštini inđija, ali i na padinama Fruške Gore, odnosno tamo gde su već najznačajnije površine pod voćem. Podižu se moderni zasadi sa sistemom kap po kap i protivgradnim mrežama. Ulaganja nisu mala, pa se moraju poštovati sve preporuke stručnjaka", dodaje Klještanović.

Kako smo spomenuli i za ovu vrstu proizvodnje država obezbeđuje subvencije, jer su početna ulaganja izuzetno velika, pa je svakako pomoć budućim voćarima dobro došla.


Tagovi

Podizanje zasada voća Lazar Klještanović Zasado jabuke Đubrenje voćnjaka Analiza zemljišta


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sve lepote dunjinog cveta