Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jagoda
  • 19.05.2022. 12:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Rumenka

Pod kojim uslovima jagoda može da "čeka" bolju cenu?

Nažalost, sve što se događa na globalnom tržištu, daleko je van dometa proizvođača. Na to ne mogu da utiču, ali mogu, prema Simićevim rečima, da unaprede svoju proizvodnju i obezbede više komfora u prodaji.

Foto: Ivica Milosavljević
  • 275
  • 45
  • 0

Sezona jagoda je uveliko u toku. I dok su prve na tržištu bile one iz uvoza, sada se mogu naći i domaće. Međutim, ono što muči same proizvođače jeste neizvesna cena i nesigurni uslovi pod kojima može da se ostvari ona zadovoljavajuća. Ipak, jagodar iz Rumenke Slobodan Simić ukazuje na problematičnost ove situacije, ali i daje savet.

"Cena se manja na dnevnom nivou, pa smo se mi u suštini pre tri ili četiri godine preorijentisali na evropsko tržište što se tiče i same proizvodnje i same standardizacije, pakovanja...Do tad smo bili oslonjeni na rusko. A, radimo i sa jednim od najvećih kupaca jagoda u Srbiji.

Simić govori o neizvesnostima s kojima se susreće u prodaji

Međutim, ukoliko ne bi bilo izvoza na rusko tržište, svakako da bi nastao jedan kolaps. Tako da ja sam, a i većina jagodara navikla na tu neizvesnost neposredno pred berbu", kaže Simić.

Uložite u hladnjaču

Nažalost, sve što se događa na globalnom tržištu, daleko je van dometa proizvođača. Na to ne mogu da utiču, ali mogu, prema Simićevim rečima, da unaprede svoju proizvodnju i obezbede više komfora u prodaji, pod uslovom da se dovedu u poziciju da plodove ne moraju da prodaju odmah po berbi.

"Jagoda je jedan od proizvoda koji zahteva brzu reakciju. Jako je važna ta hladnjača i dovoljno je da imate dva ili tri dana da je skladištite, da sačekate pravi trenutak i prodate taj plod po onoj ceni po kojoj ste i planirali da je prodate", kaže rumenački jagodar.

Detaljnije u prilogu:

 


Povezana biljna vrsta

Jagoda

Jagoda

Sinonim: - | Engleski naziv: Strawberry | Latinski naziv: Fragaria L.

Jagoda je višegodišnja zeljasta biljka iz porodice ruža (Rosaceae). U plodu se nalazi oko 60 % vode,  može biti i do 12 % šećera kao i vitamina C od 24 - 97 mg %. Cveta više puta... Više [+]

Foto prilog


Tagovi

Jagoda Cena jagode Slobodan Simić Hladnjača Prodaja Evropsko tržište Rusko tržište


Autor

Ivica Milosavljevic

Više [+]

Novinar emisije "Farma"

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bagrem rano procvetao