Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vegetacija
  • 01.03.2022. 12:00

Počelo bubrenje pupoljaka višnje, trešnje i šljive - vreme za zaštitu

Najavljeno zahlađenje će usporiti razvoj biljaka, ali je veoma važno napomenuti da se primena bakarnih preparata kod koštičavog voća preporučuje samo pre pucanja i otvaranja pupoljaka.

Foto: Depositphotos/DLeonis
  • 1.824
  • 281
  • 0

 Na području Srbije, na nižim nadmorskim visinama je kod ranog sortimenta šljive, višnje i trešnje započelo bubrenje pupoljaka, obaveštava Prognozno-izveštajna služba zaštite bilja.

Period nakon rezidbe, a pre otvranja pupoljaka je pravo vreme da se sprovede preventivni tretman sa ciljem smanjenja infektivnog potencijala patogena prouzrokovača monilioza koštičavog voća (Monilinia spp.), šupljikavosti lista koštičavog voća (Stigmina carpophila), rogača šljive (Taphrina pruni), pegavosti lista višnje i trešnje (Blumeriella jaapii), bakterioznih oboljenja, kao i prezimljujućih formi štetočina.

Koje preparate koristiti?

Preporuka je da se primeni kombinacija registrovanih preparata na bazi bakra i mineralnih ulja sa bakar-oksihloridom ili bakarom iz bakar-sulfata ili mineralno ulje različitih proizvođača. U zasadima šljiva je registrovan i preparat Plavo ulje koji je već gotova kombinacija mineralnog ulja i bakra i koristi se u koncentraciji 3%.

Najavljeno zahlađenje će usporiti razvoj biljaka, ali je veoma važno napomenuti da se primena bakarnih preparata kod koštičavog voća preporučuje samo pre pucanja i otvaranja pupoljaka jer u protivnom može doći do fitotoksije na mladom biljnom tkivu.

Krenula vegetacija breskve i nekatrine

Za razliku od ostalog koštičavog voća, kod bresaka i nektarina je već došlo do pucanja pupoljaka i pojave zelenih uskih listića. Ovo su faze kada se pred najavljene padavine preporučuje primena preventivnih mera zaštite u cilju sprečavanja zaraza prouzrokovačem kovrdžavosti lista breskve (Taphrina deformans). Za tu namenu su registrovani fungicidi na bazi cirama ili dodina ili pak ditianona.

Zaštita breskve od kovrdžavosti lista bakar-hidroksidom i bakar-sulfatom

Kako smo ranije pisali, preporuka je da se pregledaju rani zasadi u navedenim područjima gde najranije kreće vegetacija i ukoliko se ustanovi bubrenje pupoljaka, primeni neki od registrovanih preparata na bazi bakra aktivne materije bakar-hidroksid u različitim koncentracijama u zavisnosti od preporuke proizvođača ili bakar-sulfat u koncentraciji 0,25-0,35%. Pojedini agronomi savetuju upotrebu preparata na bazi cirama i sylit-a.

Sprovođenje hemijskih tretmana se preporučuje u najtoplijem delu dana po mirnom vremenu bez vetra.


Tagovi

Bubrenje pupoljaka Vegetacija Bakar Mineralno ulje Zaštita voća Prognozno-izveštajna služba


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...