Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaboravljena voćna vrsta
  • 29.09.2016. 08:00

Plantažnim gajenjem drenjina do profita

Profesor dr Vučeta Jaćimović, iz Podgorice, tvrdi da ovo voće velikog potencijala može da se prevede na plantažni uzgoj. Nezahtevni i zdravi dren mogao bi odmah da postane deo koncepta organskog uzgoja.

  • 7.122
  • 591
  • 0

Na pitanje da li dren može da se gaji na plantaži, profesor dr Vučeta Jaćimović sa Biodinamičkog fakulteta u Podgorici odlučno kaže - može! Svoju tvrdnju on temelji na dvadesetogodišnjem magistarskom i doktorskom radu, tokom kojeg je zaključio da ova zanemarena voćka velikog potencijala može plantažno da se gaji i donese visok profit.

Kod komšija već desetak plantaža

"U Crnoj Gori ima već desetak plantažnih proizvođača drenjina. U Srbiji postoje interesovanja i već smo obavili razgovore za prva 2ha plantaže. Prednost gajenja ovog voća je u tome što nije zavisno od klimatskih uslova i uspeva gotovo na svim zemljištima, pa i u zasenama ili šumama. U Crnoj Gori dren se prostire maltene od obale mora, pa do krševitog predela i visina od 1.300 metara iznad nivoa mora. To je njena glavna prednost", kaže Jaćimović.

Nije potrebna nikakva agrotehnika

On je svoju ideju izneo na izuzetno posećenom 15. "Kongresu voćara i vinogradara" nedavno održanom u Kragujevcu. Pred više od 140 naučnih radnika iz 12 zemalja i mnogim proizvođačima iz Šumadije izložio je svoj koncept, koji nije ostao nezapažen.

Dren - listovi i plodovi

"Ovo će uskoro biti vrlo popularna proizvodnja iz nekoliko razloga. Dren svake godine zametne plod i donese veliku količinu roda, čak i u lošim uslovima. Jedna od velikih prednosti je i to što joj nije potrebna nikakva zaštita, niti agrotehnika. Zbog toga je veoma pogodna kultura za organski koncept proizvodnje, koji je kod nas u regionu sve popularniji, a u svetu je uveliko na ceni, dodaje profesor Jaćimović.

Dren u prirodi ostane neobran

Dren je grmasta biljka. Reč je o poludivljem voću, koje se sreće na svakom koraku, a svake godine ogromna količina veoma zdravih plodova ostane neubrana i neiskorišćena. Već decenijama se svi bave lekovitošću drena od koga se prave čajevi, sokovi ili džemovi. Ali ta količina prerađenih plodova je zanemarljiva u odnosu na njen potencijal.

Crna Gora već promoviše "Dane drenjina"

"Svaki proizvod od drenjina je lako pripremati i nije potreban nikakav konzervans. Ukoliko bi se ostvarili naši planovi da se prave plantaže, dolazili bismo do velikih količina zdravih plodova a moj cilj je da i u Srbiji promovišem taj koncept. Crna Gora je napravila pomak i u cilju promocije ove voćke, organizovala, u Nikšiću, "Dane drenjina". Ono što trenutno može biti mali problem je rasadni materijal, odnosno plodne sorte i selekcije. Sadnice se mogu dobiti i krčenjem starih zasada", objašnjava Vučeta Jaćimović.

On podseća na nekadašnji proizvodni asortiman "Takova" iz Gornjeg Milanovca, među čijim proizvodima su, pre 30 godina, bile i tegle s džemom od drenjina. Veruje da bi u eri promocije zdrave hrane, drenjina i proizvodi od nje, imali izuzetnu prođu i na domaćem, a naročito na stranom tržištu.

Foto listovi i plodovi drenjine: bigstockphoto.com, Digoarpi


Tagovi

Profesor Vučeta Jaćimović Dren Drenjina Plantažno gajenje Crna Gora Podgorica Nikšić Dani drenjine Organski koncept


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!