Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Leskovac
  • 12.08.2018. 15:00

Plantaža voća zamenila avione na bivšem vojnom aerodromu

Proizvođač Dragan Đorđević iz Leskovca je pre sedam godina podigao moderan voćnjak na mestu nekadašnjeg vojnog aerodroma u Bojniku. On je ove godine imao prvu značajniju berbu krušaka i šljiva, i kako tvrdi voćarstvo ima perspektivu ukoliko se radi na savremen način i kvalitetno.

Foto: Flickr / born1945
  • 394
  • 30
  • 0

Porodica Đorđević, iz Leskovca je pre sedam godina kupila deo bivšeg vojnog aerodroma u Bojniku i na tom mestu podigla savremene zasade voća. Kako prenosi RTS, oni su dosada su u voćarsku proizvodnju uložili 700.000 evra i pored toga planiraju da izgrade i hladnjaču. Voćnjak Đorđevića u kojima dominiraju krušake, jabuke i šljive, prostire se na površini od 20 hektara, a kako dodaju za taj posao su neophodni upornost, ogroman rad i još veća ulaganja.

Pripremni poslovi trajali oko 2 godine

Prema rečima voćara Dragana Đorđevića, koga ove godine očekuje prva berba voća, na mestu sadašnjeg voćnjaka su se ranije nalazili vojni grudobrani, napravljeni od zemlje, koje su oni najpre morali da poravnaju, zatim su izbacili sav šut i otpad, pa su pripremni poslovi potrajali oko dve godine. Međutim, sada je tu podignut moderan voćnjak, postavljeni su savremeni sistemi za navodnjavanje i protivgradnu zaštitu, a poseduju i kompletnu mehanizaciju neophodnu za taj posao. Šef plantaže Branislav Đokić, napominje da se svi trude da posao što bolje i kvalitetnije odradimo, a to podrazumeva savremenu zaštitu plodova i biljaka.

Sezonci zadovoljni uslovima rada

Pored desetoro stalnih radnika Đorđevići su, takođe, angažovali i još 40 sezonaca iz Bojnika. Sezonski radnik Aleksandar Pejić kaže da je zadovoljan uslovima rada u tom voćnjaku, dodajući da je zarada dobra. On objašnjava da radnik prosečno može da nabere 400-500 kilograma jabuke, a njegova koleginica Aleksandra Micić napominje da joj sezonski posao mnogo znači, naglasivši da je dobro što ga ima, a uslovi rada su dobri.

Ako se radi kvalitetno, voćarstvo ima perspektivu

U voćnjaku porodice Đorđević zastupljene su sorte krušaka viljamova, santa marija i karmen. Dragan Đorđević naglašava da će sav rod krušaka, oko 100 tona, otići na rusko tržište, dok za koji dan počinje i berba jabuka. Đorđevići se nadaju se da će hladnjačama predati 200 tona tog voća. Dragan tvrdi da voćarstvo ima perspektivu ukoliko se radi na savremen način i kvalitetno. Kako bi zaokružili voćarsku proizvodnju pred Đorđevićima je još jedan veliki poduhvat. Naime, oni planiraju gradnju savremene hladnjače kapaciteta 1.500 tona u kojoj će se skladištiti i prerađivati voće. Premda već imaju prosto, oni planiraju da podignu kredit i već naredne godine da postave temelje. 


Izvori

RTS


Tagovi

Leskovac Bojnik Dragan Đorđević Voćarstvo Jabuke Kruške Šljive Hladnjača


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.