Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijene u Firenci
  • 06.12.2022. 12:00

Paprene cijene u Firenci: Kilogram mahuna više od 20 KM, a tek bijelog luka i bosiljka

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu cijene voća i povrća niže su i povoljnije ako se uzme u obzir da je prosječna plata u Italiji 1.923 eura i ako se računaju nabavne cijene

Foto: Bojan Kecman
  • 166
  • 19
  • 0

Toskana je jedna od najljepših talijanskih regija, najviše poznata po turističkim atrakcijama, prelijepim seoskim područjima i proizvodnji vina i maslina. Iako je u svijetu prisutna kriza cijene voća i povrća pristupačne su džepovima građana.

Po vrijednosti poljoprivredne proizvodnje Italija se već godinama nalazi među tri najjače zemlje. Čuvena je po proizvodnji kvalitetnih vina, maslinovog ulja, voća i povrća.

Niže cijene voća

U odnosu na Bosnu i Hercegovinu cijene voća i povrća niže su i povoljnije ako se uzme u obzir da je prosječna plata u Italiji 1.923 eura i ako se računaju nabavne cijene po kojima se ovi poljoprivredni proizvodi nabavljaju u Italiji. Jabuke i kruške, koje su među najpopularnijim voćnim vrstama koštaju od 1,70 eura do najviše tri eura/kg. Tako, za sortu Greni Smit, u Firenci, najvećem gradu regije Toskana, prosječno se izdvaja 1,78 eura, za Zlatni delišes 1,95, Galu 2,09 eura po kilogramu.

Jabuke i kruške su među najpopularnijim voćnim

Sorta kruške, Viljamovka, košta 2,48 eura, Boskova bočica 2,78 eura, a Abate Fetel, inače najpopularnija sorta u Italiji, 2,98 eura po kilogramu. Crveno grožđe je jeftino pa se za njega treba izdvojiti nešto manje od dva eura po kilogramu, dok su klementine 1,78 eura, a nar 3,48 eura.

Visoke cijene mahuna i bijelog luka

I povrće nije skupo. Šeri košta od 1,98 do 2,98 eura, a razne sorte paradajza oko 2,70 eura za kilogram. Cijene bijelog krompira kreću se od 1,18 do 2,22 eura, koliko treba da se izdvoji i za kilogram crvenog.  Međutim, bijeli luk je skup, čak 22 eura za jedan kilogram.

Mahune koštaju 11 eura po kilogramu

Paprike su također nešto skuplje pa je za kilogram potrebno oko tri eura dok su mahune skupe, slično kao na rafama u našim marketima. Koštaju nešto više od 11 eura/kilogramu. Brokoli je oko 1,50 eura po kilogramu, a bosiljak je vrlo skup, čak 22 eura treba da se plati jedan kilogram ovog začina. 


Fotoprilog


Tagovi

Firenca Toskana Italija Prosječna plata Viljamovka Gala Zlatni delišes Abate Fetel


Autor

Bojan Kecman

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede, specijaliziran za integralnu i ekološku proizvodnju i zaštitu voća i povrća. Također se bavi voćarstvom, uzgaja kruške, šljive i crveni ribizl.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kako vi zovete ovo !? Dosta se koriste u islamskoj tradiciji u mjesecu Ramazanu !