Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Breskva
  • 15.01.2023. 16:30

Palbidona kod breskve: Kako se izvodi rezidba?

Poslije dvije osnovne grane, koje su kao kod palmete, dolazi "pilar sistem" gdje su "skeletne" grane raspoređene spiralno na svakih 40 cm rastojanja.

Foto: Julijana Kuzmić (ilustracija)
  • 1.521
  • 77
  • 0

Breskva je koštičava voćna vrsta koja, kao i šljiva, kajsija, višnja i trešnja, ranije kreće sa vegetacijom i osjetljivija je na zimske mrazeve u odnosu na jabučaste vrste. 

U prvoj godini rod?

Glavni preduslov za krupne plodove je otvorena i osvijetljena krošnja kao i optimalan broj jednogodišnjih rodnih grančica. Sa njenom rezidbom može da se počne već tokom februara ili u martu mjesecu, pred otvaranje pupoljaka. 

Rezidba breskve: Ostavite do 45 rodnih grančica po stablu

Međutim, postoji sistem sađenja koji se u našoj zemlji ne primjenjuje - sadnica se u proljeće posadi iz rastila i uopšte se ne orezuje. Zaliva se 15 - 20 dana prije sađenja, te se posadi i ponovo zalije. Prijem je 100 posto. Prve godine se i rod dobija.

Dvije osnovne grana ne smiju slobodno da se razvijaju

Visina stabla breskve u uslovima bez navodnjavanja treba da bude 3,5 do četiri metra, nikako viša jer može doći do ogoljavanja donjih spratova krune.

Danas se obrazuje kruna breskve u kombinaciji palmete i "pilar sistema" ili vretena (palbidona). Poslije dvije osnovne grane (I sprat), koje su kao kod palmete, dolazi "pilar sistem" gdje su "skeletne" grane raspoređene spiralno na svakih 40 cm rastojanja. Rodne grančice koje izbijaju spiralno na centralnoj produžnici ostavljamo radi roda i stvaranja rodnih čvorova.

Poslije dvije osnovne grane (I sprat), koje su kao kod palmete, dolazi "pilar sistem" (ilustracija: S. Nekić)

Rezidba se izvodi tako da na svakom rodnom čvoru, koji nastaje rezom trogodišnje grane na patrlj (1 do 2 cm) ukoso naniže sa širim donjim dijelom, nastaje jednogodišnja rodna grančica, koja u drugoj godini predstavlja dvogodišnju granu na kojoj ostavljamo mješovite rodne grančice u vidu "riblje kosti", sa rasporedom kao kod prvih dviju osnovnih grana.

Ne smijemo dozvoliti kod prvih dviju osnovnih grana da se slobodno razvijaju, odnosno krivo. Zato koristimo bambusove štapove ili barsku trsku, koju pobodemo unakrst i privežemo je na nekoliko mjesta za osnovne grane. Tako dobijamo smjer pružanja osnovnih grana u pravcu reda. Kod voditeljica centralne i prvih dviju osnovnih grana ne vršimo prekraćivanje. Međutim, treće, četvrte godine prve dvije osnovne grane skraćujemo na bočne ljetoraste, što isto činimo sa centralnom vođicom. Rastojanje u zasadu iznosi 4 - 5 x 2 m.


Tagovi

Sadnja breskve Rezidba beskve Palbidona Obrazovanje krune Vreteno Rodnost breskve


Autor

Stanko Nekić

Više [+]

Diplomirani inženjer agronomije, specijalizovan za voćarstvo, vinogradarstvo, ratarstvo, povrtarstvo i fitomedicinu.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Nišićka visoravan (BiH), zadnjih godina poznata i po uzgoju heljde, procjenjuje se da je ovdje heljdom zasijano više od 1.000 dunuma zemljišta. Heljda uspijeva na visokim nadmorskim visinama, te je Nišićka visoravan, po svojim uslovima, ide... Više [+]