Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja jabuka
  • 21.01.2021. 18:00

Pala svetska proizvodnja jabuka: EU izvukla Poljska?

Procenjuje se da će globalna proizvodnja kraljice voća pasti na 76,1 miliona tona.

Foto: Depositphotos/felker
  • 218
  • 95
  • 0

Procena Američkog ministarstva poljoprivrede (USDA) je da će globalna proizvodnja jabuka u razdoblju 2020./21. zabeležiti pad od četiri odsto i iznositi 76,1 miliona tona, za razliku od 79,4 miliona tona koliko je proizvedeno u sezoni ranije. 

Kao glavne razloge navode prolećne mrazeve i hladno vreme tokom sezone cvetanja u glavnim proizvođačkim regijama.

Kina u glavnoj ulozi

Čelnu ulogu u globalnoj trgovini ovom kraljicom voća igra - Kina. Ali, i tamo se očekuje pad sa 42 na 40 miliona tona, odnosno oko pet odsto. Ova zemlja većinu tog voća izvozi u države jugoistočne Azije poput Tajlanda, Bangladeša, Indonezije i Vijetnama.

Na zapadnoj obali SAD-a voćari su se suočili s nedostatkom radne snage, problemima s lancom snabdevanja zbog pandemije virusa korona i nepovoljnim vremenskim uslovima. Oluje u voćnjacima u Vašingtonu i velike štete od mraza u delovima države Mičigen smanjili su očekivanja, a predviđen je pad od tri odsto, navodi USDA.

Prema njima, proizvodnja čileanske jabuke poveća će se za 46.000 tona na 1,2 miliona tona jer se očekuju obilne kiše koje će poboljšati prinose. 

EU beleži rast?

Proizvodnja u Meksiku, smatraju, opala je za 80.000 tona, na 680.000 tona zbog nepovoljnih vremenskih uslova dok je na Novom Zelandu previđena berba od 583.000 tona ove godine. Ali, tamo je još uvek neizvesno zbog pandemije i dostupnosti radne snage koja obavlja rezidbu, proređivanje voća i berbu.

Dalje, očekuje se i pad ruske proizvodnje od 240.000 tona na 1,5 miliona tona. Međutim, nastavlja da se razvija jer su zasadili dodatne površine. Istovremeno, stara stabla vade i zamenjuju novima.

USDA predviđa i da će u EU proizvodnja rasti za približno pet odsto i doseći 12,2 miliona tona. Pozitivna prognoza je, ističu, rezultat oporavka u Poljskoj kao vodećoj regiji u uzgoju jabuka unutar Unije iako je i tamo godina za taj sektor bila teška. Mraz, grad, nedostatak radne snage zbog pandemije i suša stvarali su velike probleme.

Manji rod jabuka u Srbiji - čeka se bolja cena, ali ne i izvoz na rusko tržište?

U Srbiji se jabuka gaji na oko 28.000 hektara, godišnja proizvodnja, zavisno od vremenskih uslova i primenjene agrotehnike je oko 500.000 tona, a prošle godine podbacila je za 10 odsto. Posle višemesečnog zastoja u izvozu, Srbija je samo u prva tri meseca 2020. izvezla 56.000 tona jabuka po prosečnoj ceni od 0,73 evra.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za upoređivanje isplativosti gajenja drugih voćaka. Njeni plodovi sazrevaju od najranijeg leta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Svjetska proizvodnja Nasadi jabuka Rast Pad


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.